Jsme televize vašeho kraje

Společnosti Amádeus opět klesla šance na vybudování OC Corso Americká

Plzeň, publikováno 19.01.2014, autor: Richard Beneš

Pozemek pro OC Corso zůstává i nadále prázdný | Autor: Richard Beneš

Šance společnosti Amádeus Plzeň na to, že někdy v Plzni postaví na místě bývalého DK Inwest plánované obří obchodní centrum Corso klesly na nulu poté, co v pátek Stavební úřad svým rozhodnutím zamítl žádost o vydání rozhodnutí o umístění zmíněné stavby. Proti rozhodnutí se může společnost Amádeus samozřejmě odvolat. O den dříve radní rozhodli, že město odstoupí od nájemní smlouvy s firmou Amádeus. Dopis o jednostranném vypovězení smlouvy na městské pozemky pošle radnice investorovi v nejbližších dnech. Před rokem Plzeňané odmítli v referendu stavbu OC Corso a zavázali vedení města k tomu, že má udělat vše proto, aby zabránilo stavbě objektu.

V rozhodnutí Stavebního úřadu, které je k dispozici na elektronické vývěsce magistrátu, úředníci vysvětlili, že vzhledem k závazku města dostát výsledku referenda, neměli jinou možnost, než toto územní řízení zastavit. „Jiné kroky by byly v rozporu s procesní ekonomií, a proto nebylo již prováděno další jednání ani zkoumání, a rozhodnuto o nemožnosti dále vést řízení o tomto konkrétním záměru,“ stojí doslova v odůvodnění.

Odstoupení od nájemní smlouvy komentoval náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) tak, že je město v právu, jedná se o čistě právní akt, který naplňuje výsledky referenda. „Společnost Amádeus měla do 30. června naplnit regulační podmínky dané městem týkající se velikosti a vzhledu objektu, což nesplnila," řekl Zrzavecký.

Město už loni v červenci vyzvalo investora, aby městské pozemky vyklidil. Amádeus s tím nesouhlasil. Společnost je totiž přesvědčena, že nájemní smlouva pokračuje a dále řádně platí nájem. Do konce července podalo město žalobu na vyklizení pozemků. „Teď jsme ještě stvrdili pozici města pro případ, kdyby náhodou soud rozhodl jinak, než jsme my přesvědčeni, že rozhodnout má,“ uvedl Zrzavecký. Pozemky měl investor pronajaté do roku 2018. Odkoupit je měl podle smlouvy až po kolaudaci obchodního centra. Město ale s Amádeem neuzavřelo smlouvu o smlouvě budoucí kupní.  

I přes to všechno Amádeus i nadále trval na tom, že OC Corso Americká postaví. V tomto duchu také poslali jeho představitelé koncem loňského roku městu dopis. V minulých dnech však obdržel náměstek Zrzavecný od Amádea další dopis, ve kterém jej společnost vyzvala k tomu, aby město učinilo konkrétní nabídku na odkup pozemku pro stavbu OC Corso Americká. „Podle znaleckého posudku, který máme od loňska k dispozici, můžeme za pozemek nabídnout maximálně 270 milionů korun. Návrh na koupi pozemku by ale muselo schválit zastupitelstvo. V rozpočtu tato suma momentálně není, museli bychom jednat o úvěru. Zastupitelé by se však museli shodnout na využití pozemku, který by město koupilo. Město ale nyní pro tento prostor využití nemá,“ vysvětlil náměstek Zrzavecký.  

Amádeus však požaduje za své pozemky podstatně vyšší sumu. Nárokuje si úhradu části ušlého zisku a nákladů, které už do projektu vložil. Loni nabídlo městu odkup pozemků za cenu 1,4 miliardy korun, což zastupitelé odmítli.

Plzeňští zastupitelé se budou na svém jednání 30. ledna zabývat vyhlášením architektonické soutěže na řešení území Americká – Nádražní – křižovatka U Jána – Denisovo nábřeží. Jedná se o území, které zahrnuje i prostor, kde mělo vzniknout OC Corso. Výsledky soutěže by mělo znát město v polovině května.    

Fotogalerie

Pozemek pro OC Corso zůstává i nadále prázdný | Autor: Richard Beneš