Jsme televize vašeho kraje

ODS si změnila na kongresu stanovy, výkonná rada podstatně zeštíhlí

Olomouc, publikováno 19.01.2014, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: ODS

Kongres ODS v Olomouci pokračoval druhý dnem již pod taktovkou nově zvoleného vedení a podařilo se schválit zásadní změnu stanov strany. Pro změnu hlasovalo 286 delegátů a proti bylo 191 účastníků kongresu. ODS bude mít nyní podstatně štíhlejší výkonnou radu a vznikne nový asi stočlenný stranický orgán, který bude jakýmsi republikovým sněmem. Až na druhý pokus prošel návrh na změnu stanov, podle kterého by členství ve straně zaniklo v případě pravomocně odsouzeného člena za úmyslný trestný čin.

Ve Výkonné radě ODS bude mít každý kraj na základě nových stanov pouze jednoho zástupce, součástí výkonné rady bude i grémium, které tvoří předseda, místopředsedové a šéfové parlamentních klubů. Na zúžení výkonné rady doplatí regiony s tradičně silnou členskou základnou, které tak ztratí možnost ovlivňovat více dění uvnitř strany. Hlas jejich zástupce bude mít stejnou váhu jako představitele regionu s malým počtem členů.

V nově vzniklém republikovém sněmu budou předsedové všech oblastních a regionální organizací a také grémium. Scházet by se měl asi dvakrát až třikrát do roka. 

Delegáti kongresu nakonec na druhý pokus odhlasovali, že pravomocné odsouzení člena za úmyslný trestný čin bude důvodem zániku členství v ODS. Občanští demokraté nejprve tento návrh stanov zamítli, po dvou hodinách však bylo všechno jinak a návrh hlasováním prošel. Členství v ODS zanikne pravomocně odsouzenému, když o tom rozhodne místní sdružení.

Fotogalerie

ODS | Autor: ODS