Jsme televize vašeho kraje

Nominaci na místopředsedu ODS Jiří Pospíšil neproměnil, bude jen členem výkonné rady

Olomouc, publikováno 19.01.2014, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil | Autor: Richard Beneš

Jen malou náplastí může být pro Jiřího Pospíšila fakt, že bude svůj Plzeňský kraj reprezentovat ve Výkonné radě ODS, tedy v jejím širším vedení, které rozhoduje o praktické politice strany. Na víkendovém kongresu ODS se nepodařilo Pospíšilovi získat post prvního místopředsedy strany, kam byl nominován a nakonec v dalších volbách neobhájil ani pozici řadového místopředsedy strany.

Sám Pospíšil uvedl, že volba jeho stranických kolegů byla cíleně vedena proti němu. Řada členů ODS mu nyní údajně vystavila účet za to, že v době jeho působení na ministerstvu spravedlnosti dal velkou moc a nezávislost státním zástupcům.     

V posledním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z uplynulého týdne je Pospíšil osmým nejdůvěryhodnějším stranickým politikem v zemi. Odlišný názor na působení Pospíšila na politické scéně ovšem měli delegáti kongresu ODS, kteří mu vystavili stopku do nejužšího vedení strany. Regionální šéf ODS z Plzeňského kraje nyní zvažuje, zda svoji popularitu u voličů v domovském kraji zúročí na jaře kandidaturou do Evropského parlamentu.

Vzhledem ke změně stanov ODS, které účastníci kongresu přijali, bude nyní ve Výkonné radě ODS vždy jen jeden zástupce kraje. Podle starých stanov měl plzeňský region vzhledem k velkému počtu svých členů nárok na tři posty ve výkonné radě. Nyní tam tedy zasedne jen Jiří Pospíšil, který dostal na čtvrtečním regionálním sněmu ODS v Plzni nejvíce nominací.

Členy výkonné rady se mohli v případě platnosti starých stanov stát ještě primátor Martin Baxa a krajský místopředseda ODS za Plzeň-sever Pavel Karpíšek. Předpokládalo se, že Pospíšil získá post místopředsedy ODS a bude tak automaticky i členem výkonné rady. Kdyby se tomu tak stalo, mohl být posledním členem výkonné rady také krajský místopředseda za Plzeň, Roman Jurečko.

Fotogalerie

Jiří Pospíšil | Autor: Richard Beneš