Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň je třetí v žebříčku měst s největším počtem výherních automatů

Plzeň, publikováno 20.01.2014, autor: Richard Beneš

Herna | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Na třetím místě žebříčku prvních deseti největších českých měst v počtu obyvatel na jeden hazardní přístroj figurovala Plzeň ke konci loňského roku. Na jeden výherní automat povolovaný Ministerstvem financí připadá v Plzni 103 obyvatel včetně dětí a kojenců. Republikový průměr je přitom 172 obyvatel na jeden automat. Po započtení automatů, které povoluje obec, je toto číslo ještě horší, přesně v Plzni připadá na jeden automat 86 obyvatel včetně kojenců a dětí, informoval Martin Marek ze Změny pro Plzeň.

„Změna pro Plzeň spočítala počty videoloterijních terminálů a výherních hracích přístrojů, které povoluje Ministerstvo financí v deseti největších městech České republiky a přepočetla je na počet obyvatel, včetně dětí a kojenců. Žebříček nejvyššího počtu automatů na obyvatele vede Olomouc, za kterou následuje Ostrava. Plzeň je na třetím místě s průměrem 103 obyvatel na jeden automat. Celorepublikový průměr je přitom 172 obyvatel na jeden automat a například ve Francii připadá na jeden automat 18 000 obyvatel,“ řekl Martin Marek.

Změna pro Plzeň podle slov Marka zjistila, že počet automatů bude v Plzni v následujících měsících ještě dále stoupat, protože na obvodech leží nevyřízené žádosti o povolení dalších automatů v již stávajících hernách. „Plzeňští zastupitelé nejen, že zaspali při regulaci hazardu, ale postupně znovu povolili hazard na dalších 49 místech, kde už měl být od roku 2015 zakázán. Naproti tomu například v Praze a dalších českých městech počet heren i automatů v loňském roce výrazně klesl,“ říká Nikol Krejčová ze Změny pro Plzeň.

Že je situace v Plzni alarmující, potvrzuje i Martin Svoboda, předseda občanského sdružení Občané proti hazardu, které se zabývá regulací hazardu více než pět let. „Regulace hazardu v podání města Plzně je spíše výsměchem občanům. Odborníci se shodují, že pouze razantní snížení počtu heren má vůbec nějaký pozitivní efekt na společnost a pomáhá gamblerům zbavit se závislosti. Kosmetickým či nekoncepčním snížením počtu heren pomáhají zastupitelé pouze konkurenci, ke které se automaty a hráči přesunou,“ říká Martin Svoboda.

Změna pro Plzeň v loňském roce založila iniciativu Plzeň bez hazardu, která prosazuje přijetí vyhlášky s nulovou tolerancí hazardu v Plzni, která by znamenala zákaz heren a všech automatů na území celého města. Petici a další informace jsou k nalezení na stránkách www.plzenbezhazardu.cz. K petici se zatím připojilo více než 670 Plzeňanek a Plzeňanů. V únoru se s peticí obrátíme na plzeňské zastupitele a budeme požadovat projednání změny vyhlášky tak, aby v Plzni nezůstal ani jeden hrací automat.

Loni na podzim odhlasovali plzeňští zastupitelé novou vyhlášku stanovující místa, kde lze provozovat loterie, sázkové a jiné hry, jedním slovem prostě hazard. Pro novou vyhlášku upravující počet heren ve městě na 130 adres hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo 11 a dva se zdrželi hlasování. Doslova na poslední chvíli doznala vyhláška nečekané úpravy. Ze seznamu se vyškrtlo sedm adres heren v historickém jádru města, kde nezůstane žádná herna ani kasino. V nejvíce kritizovaných ulicích Husova, Kollárova a Tylova na ÚMO 3 bylo před regulací 20 heren, díky nové vyhlášce by tam měla zůstat jediná. 

Fotogalerie

Herna | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz