Jsme televize vašeho kraje

Stránky hejtmanství zveřejní podklady k jednání zastupitelstva, ale i účast zastupitelů

Plzeňský kraj, publikováno 21.01.2014, autor: Richard Beneš

KÚPK | Autor: Richard Beneš

Na webu Plzeňského kraje se objevila dlouho očekávaná novinka, po které veřejnost volala. Občané konečně dostali možnost prostudovat si před jednáním krajského zastupitelstva podklady a návrhy k jednotlivým projednávaným bodům. Veřejnost zcela jistě také ocení i další novinku, kterou je zveřejnění účasti jednotlivých zastupitelů. Lidé uvidí i to, jak jejich volení zástupci hlasovali. První materiály jsou již nyní na webu k mimořádnému jednání zastupitelstva, které proběhne 27. ledna od 10.00 hodin.

Zveřejnění podkladů k jednání zastupitelstva slíbil už loni v létě náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) v souvislosti s přijetím tvrdšího etického kodexu členů zastupitelstva. „Na našich webových stránkách má už veřejnost možnost rozkliknout si různé materiály související s jednáním zastupitelstva. K dispozici je návrh programu, návrhy k jednotlivým bodům, důvodové zprávy i usnesení. To vše i ve formě archivu,“ uvedl náměstek Šlajs.

Zajímavou novinkou bude na krajském webu i zveřejnění účasti jednotlivých zastupitelů na hlasování ke konkrétním bodům, jejich celková účast na jednání zastupitelstva. Každý občan bude mít nyní možnost sledovat, jakou má jím volený zastupitel docházku na zastupitelstvo a jak hlasoval k jednotlivým bodům. „Zatím jsme takto cvičně sledovali poslední prosincové zastupitelstvo a zjišťovali průměrnou účast jednotlivých zastupitelských klubů, tentokrát ještě bez konkrétních jmen. Nejvyšší účast měli zastupitelé KSČM, kteří dosáhli 97 procent, následoval klub ČSSD 90, TOP 09 a Starostové pro PK 84 a ODS 56 procent,“ řekl Šlajs. Podle jeho slov výjimkou nebyli ani zastupitelé s desetiprocentní účastí při hlasování.

Takto vypadá stránka, na které lze najít podklady k jednání krajského zastupitelstva | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

„Zastupitelstvo se ze zákona svolává 10 dní předem, takže materiály by tam měly být k nahlédnutí v tomto termínu. Výsledky hlasování a účast zastupitelů by se na webu mohla objevit už druhý den po jednání. Poprvé novinku se zveřejněním účasti při hlasování využijeme příští týden během mimořádného jednání zastupitelstva. Od zveřejňování účasti očekáváme vedle transparentnosti také zrychlení jednání, nebudeme tady možná sedět do deseti, jak tomu bývalo na minulých jednáních,“ dodal Šlajs.

Na stránku s podklady k jednání zastupitelstva i s dalšími zmíněnými novinkami se občan dostane přes odkaz „Otevřený kraj,“ nebo přímo přes adresu http://www.plzensky-kraj.cz/cs/kategorie/otevreny-kraj . Tam si pak přes odkaz „usnesení“ dostane ke všem potřebným materiálům. 

Fotogalerie

KÚPK | Autor: Richard Beneš
Takto vypadá stránka, na které lze najít podklady k jednání krajského zastupitelstva | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz