Jsme televize vašeho kraje

Pražský soud začal opět projednávat případ machinací s evropskými dotacemi v ROP Jihozápad

Praha, Plzeň, publikováno 22.01.2014, autor: Richard Beneš

ROP | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pražský městský soud se ve středu začal v hlavním líčení opět zabývat případem bývalého šéfa Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky a dvou jeho podřízených, Martina Půlpytla a Kláry Böhmové. Obžaloba je viní ze zneužití evropských dotací. Trojice měla společně zasahovat do hodnocení projektových žádostí v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad a neoprávněně tak zvýhodňovat některé projekty. Svým jednáním měli způsobit škodu přesahující 300 milionů korun. V kauze figurují jako poškození Plzeňský i Jihočeský kraj a požadují náhradu škody ve výši 250 milionů korun.

Před soudem se projednává druhá a třetí výzva operačního programu, kde mělo být rozděleno dohromady více jak šest miliard korun. Žalobce viní bývalého šéfa úřadu Trnku z toho, že na základě vnitřního předpisu povolil, aby bylo možné obcházet informační systém určený pro hodnocení projektů. Podle pokynů Trnky a Půlpytla pak prý museli pracovníci úřadu vkládat bodové hodnocení projektů do paralelně vedeného neoficiálního informačního systému, z něhož bylo možné získat přehled o pořadí projektů.

Z žaloby vyplynulo, že Trnka s Půlpytlem pak prý u několika desítek projektů neoprávněně bodové hodnocení změnili. Upravené výsledky následně vložili do oficiální databáze. Böhmová údajně o jejich jednání věděla. V rámci druhé výzvy ROP trojice způsobila škodu přes 70 milionů korun, v rámci třetí pak téměř 250 milionů. Obžalovaní kvůli svému jednání čelí obvinění ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropského společenství.

Jak Trnka, tak i Půlpytel před soudem ve středu odmítli vypovídat. Trnka předal soudu vyjádření, ve kterém odmítá vinu. Vysvětluje v něm, že skutek popsaný v obžalobě není žádným z trestných činů, pro které je obžaloba podávána. Soudce naplánoval hlavní líčení až do dubna.

Soud rozhodl o tom, že část případu týkající se Böhmové, která se nyní jmenuje Šťastná, bude projednána samostatně. Stalo se tak v důsledku jejích zdravotních problémům, kvůli nimž bylo také přerušeno její stíhání.

Před soudem nestál Trnka s Půlpytlem kvůli machinacím s dotacemi poprvé. Loni v září jim soud nepravomocně uložil podmíněné tresty za zásahy do schvalování a hodnocení výběru některých projektů a žádostí o dotace v rámci páté výzvy ROP z roku 2009, kdy některé kvalitnější projekty měli vyřadit a místo nich tam dali jiné. Soud je však uznal vinnými jen za nedodržení schválené metodiky. Proti verdiktu se státní zástupkyně na místě odvolala.

Fotogalerie

ROP | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz