Jsme televize vašeho kraje

Bitvu o náměstka primátora Petra Runda svedou kluby zastupitelů ODS a ČSSD v pondělí

Plzeň, publikováno 23.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát | Autor: Richard Beneš

S napětím očekávaná schůzka členů zastupitelských klubů ODS a ČSSD, na které se bude řešit problematika související se stavbou nového divadla a především také to, zda se setrvá ve funkci technického náměstka primátora Petr Rund (ODS), proběhne v pondělí příštího týdne v odpoledních hodinách. Pro server Regionpodlupou.cz to potvrdil náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) a zastupitel Pavel Šindelář (ODS).

Ostře nabroušený klub zastupitelů ČSSD požaduje hlavu koaličního náměstka Runda kvůli tomu, že na stavbě divadla vznikly vícepráce za téměř 40 milionů korun, které požaduje uhradit společnost Hochtief. Zastupitelé loni v listopadu odhlasovali, že město zaplatí zhruba polovinu požadované sumy na nákup divadelní technologie. Pro zhotovitele to byl pokyn, aby dál pokračoval ve stavbě divadla. „Klub řekl, že je potřeba tuto situaci řešit, náměstek Rund by měl odstoupit sám a z vlastní vůle. Ztratil důvěru našeho klubu,“ konstatoval Zrzavecký.

„Od začátku jsme měli obavy, že na stavbě divadla vzniknou vícepráce, ale od začátku jsme byli ujišťováni, že žádné vícenáklady nebudou. Pak jsme se najednou dozvěděli, že už se jednalo o vícenákladech na nákup kvalitnější divadelní techniky, jež vznikly z důvodu nových norem a také o uhrazení nákladů za neplánovaný odvoz kontaminované zeminy ze staveniště. Nejsme přesvědčeni o tom, že se tak stalo v souvislosti s tím, jak se projednávají změny projektu,“ řekl náměstek Zrzavecký s tím, že se zastupitelé z ČSSD cítí takovým jednáním podvedeni. V ohrožení se tak ocitla i samotná koaliční smlouva mezi ODS a ČSSD v rámci radnice.

„Celá situace je hodně nešťastná z důvodu, že přišla před komunálními volbami. Není to dobré pro obě politické strany ani pro město. Funkcionalita města by mohla být narušena. Bohužel to ale dospělo do stavu, kdy se nám nechce vydávat zbytečně peníze na více práce. Nejsme přesvědčeni, že jsou oprávněné,“ dodal Zrzavecký.

Už před týdnem o striktním požadavku sociálních demokratů jednal klub zastupitelů za ODS, který si na kobereček pozval nejen náměstka Runda, ale i vysvětlení ke stavbě divadla přišel podat i šéf odboru investic magistrátu. Výsledek jednání byl takový, že zastupitelé ODS se za náměstka Runda postavili. Nabídli svým koaličním partnerům jednání na úrovni klubů zastupitelů, kde si mají vše náležitě vysvětlit před čtvrtečním jednáním plzeňského zastupitelstva, kde se na téma dostavby divadla očekává bouřlivá diskuse napříč politickým spektrem.

„Náměstek Rund s vedoucím odboru investic nám vysvětlili, že se postupovalo správně, nedošlo k žádnému pochybení, což potvrdily i výsledky kontroly, kterou náměstek zadal. Zjistili jsme, že náměstek koná správně,“ konstatoval šéf klubu zastupitelů, radní Robert Houdek (ODS). Klub zastupitelů ODS tedy rozhodl, že technického náměstka Runda bude i nadále podporovat a ten tedy zůstane ve své funkci. Podle Houdka by změna na postu technického náměstka primátora nebyla k ničemu. Odchod Petra Runda z funkce by nevyřešil problematiku stavby divadla. Navíc by bylo pro každého jeho nástupce do funkce téměř nemožné, aby se v dané záležitosti, kterou je třeba urychleně řešit, rychle zorientoval.

V podobném duchu reagoval i primátor Martin Baxa (ODS), který navíc vyjádřil jasnou vůli pokračovat na radnici v koaliční spolupráci s ČSSD. „Nevidíme důvod několik měsíců před volbami smlouvu s ČSSD vypovídat,“ konstatoval primátor s tím, že se zastupitelé z ODS budou na společné schůzce snažit přesvědčit kolegy z ČSSD o tom, že není důvod dělat nějaké personální kroky.

Náměstek primátora Petr Rund od začátku trval na tom, že nemá nejmenší pochybnosti o tom, co předložil zastupitelům na podporu svého návrhu na uhrazení všech vícenákladů. Více se ke kauze odmítal vyjádřit. „Že chce ČSSD moje odvolání? To je její věc, musí si to v rámci koalice vyřídit,“ prohlásil náměstek primátora Petr Rund. 

Fotogalerie

Magistrát | Autor: Richard Beneš