Jsme televize vašeho kraje

Amádeus Real odpískal stavbu OC Corso Americká, zadarmo to ale rozhodně nebude

Praha, Plzeň, publikováno 23.01.2014, autor: Richard Beneš

Pozemek pro OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš

Ukončit projekt obřího obchodního centra Corso Americká, jehož stavbu loni odmítli v referendu obyvatelé Plzně se nečekaně rozhodla společnost Amádeus Real. V prohlášení pro ČTK to uvedl právní zástupce firmy Jan Petřík. Důvodem ukončení projektu za 2,5 miliardy korun je podle Petříka nejistota v přístupu města a neustále se měnící postoje k investici, které aktuálně vyústily v zastavení územního řízení. Společnost Amádeus Real bude pravděpodobně po městu požadovat stovky milionů korun, které do projektu vložila a náhradu za zmařenou investici.

„Vzhledem k názorovým veletočům investor oprávněně pochybuje, že město přestane mařit projekt, pokud Amádeus přistoupí k jeho úpravám. Přístup města likviduje nejen projekt Corso Americká, ale vytváří negativní prostředí pro jakoukoliv investici ve městě," uvedl Petřík. Amádeus a jeho zahraniční spoluinvestor se rozhodli, že projekt nelze v Plzni realizovat ani v menší nebo upravené formě. Plzeň podle nich není dobré místo pro strategické investice tohoto typu, neboť neexistují jakékoli záruky pro dokončení projektu a názorové obraty města a aktivistů vytvářejí téměř nulovou jistotu potřebnou pro jejich realizaci.

Už loni společnost Amádeus nabídla městu odprodej 2,4 hektarového pozemku, na kterém mělo stát plánované obchodní centrum za cenu 1,4 miliardy korun, což zastupitelé odmítli. Později už společnost mluvila jen o částce ve výši půl miliardy korun. „Podle znaleckého posudku, který máme od loňska k dispozici, můžeme za pozemek nabídnout maximálně 270 milionů korun. Návrh na koupi pozemku by ale muselo schválit zastupitelstvo. V rozpočtu tato suma momentálně není, museli bychom jednat o úvěru. Zastupitelé by se však museli shodnout na využití pozemku, který by město koupilo. Město ale nyní pro tento prostor využití nemá,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Oficiální stanovisko k ukončení projektu zatím radnice od firmy Amádeus nedostala.

Koncem minulého týdne Stavební úřad svým rozhodnutím zamítl žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby obchodního centra. O den dříve radní rozhodli, že město odstoupí od nájemní smlouvy s firmou Amádeus. Loňské referendum zavázalo vedení města k tomu, že má udělat vše proto, aby zabránilo stavbě objektu.

Odstoupení od nájemní smlouvy komentoval náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) tak, že je město v právu, jedná se o čistě právní akt, který naplňuje výsledky referenda. „Společnost Amádeus měla do 30. června naplnit regulační podmínky dané městem týkající se velikosti a vzhledu objektu, což nesplnila," řekl Zrzavecký. Záležitosti kolem OC Corso Americká budou plzeňští zastupitelé projednávat na příštím jednání zastupitelstva, které proběhne příští týden 30. ledna. 

Fotogalerie

Pozemek pro OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš