Jsme televize vašeho kraje

Při pondělní volbě hejtmana bude rušno, protest chystají odpůrci Václava Šlajse

Plzeň, publikováno 24.01.2014, autor: Richard Beneš

KÚPK | Autor: Richard Beneš

Hodně rušno bude v pondělí na mimořádném jednání zastupitelstva Plzeňského kraje, které má jako hlavní bod programu volbu nového hejtmana. Vše nasvědčuje tomu, že do funkce hejtmana bude jmenován současný první náměstek Václav Šlajs (ČSSD), který ovšem leží v žaludku některým obyvatelům regionu. Ti proti jeho jmenování už před časem zorganizovali petici a nyní všechny její signatáře vyzvali, aby se zúčastnili jednání zastupitelstva a vyjádřili nesouhlas s kandidaturou Šlajse do funkce hejtmana.

„Už 2690 podpisů se sešlo pod otevřeným dopisem šestice občanů nazvaného „Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje. Podporovatelům dopisu, který je výzvou krajskému zastupitelstvu, vadí aktivní a mnoholetá služba Václava Šlajse totalitnímu režimu. Jedná se o absolventa Vysoké školy politické ÚV KSČ, letitého důstojníka Československé lidové armády před rokem 1989 a předsedu útvarové organizace KSČ tamtéž. Autoři otevřeného dopisu, stejně jako více než dva tisíce podporovatelů, považují za nevkusné, aby člověk s takovou minulostí stanul na nejvyšší pozici v kraji,“ uvedl Petr Vaněk, který je jedním ze šesti tvůrců otevřeného dopisu.

„Vzhledem k tomu, že ČSSD nedala veřejně najevo, že by od očekávané nominace plánovala ustoupit, vyzvali jsme jako autoři dopisu občany Plzeňského kraje, aby svoji nespokojenost s takovou nominací přišli vyjádřit osobně, klidně, slušně a jednoznačně, přímo na jednání zastupitelstva. Sraz je v půl desáté před budovou úřadu,“ konstatoval Vaněk. Dodal, že momentálně nejsilnější česká politická strana musí mít ve svých řadách mnohé politiky či političky nejen kompetentní vykonávat pozici hejtmana, ale i morálně bezúhonné.

S čestným prohlášením, ve kterém popřel svoji údajnou minulost „dlouholetého politruka“ vystoupil loni v prosinci na jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje první náměstek hejtmana Václav Šlajs. „Nikdy jsem nebyl náčelníkem politického oddělení divize, nikdy jsem nebyl zástupcem velitele pro věci politické, jakéhokoliv stupně. Nikdy jsem nebyl propagandistou na žádném stupni a nevyučoval jsem marxismus-leninismus. Mám negativní lustrační osvědčení, dokonce dvě. První od federálního ministra vnitra Jána Langoše, druhé od českého ministra vnitra Ivana Langera,“ uvedl na začátek svého prohlášení náměstek hejtmana Šlajs.

„Z lustračního osvědčení vyplývá, že jsem nikdy nezastával funkce v KSČ na úrovni okresního výboru a výše, nikdy jsem nebyl spolupracovník StB, ani vojenské kontrarozvědky, nebyl jsem nikdy příslušník lidových milicí, nestudoval jsem ani na vybraných školách bezpečnostního charakteru v Sovětském Svazu,“ pokračoval dále Šlajs.

A co vlastně by se mělo dít v souvislosti se změnou na postu hejtmana? Dosavadní hejtman Milan Chovanec (ČSSD) a současný poslanec a kandidát na křeslo ministra vnitra by měl v neděli dopisem rezignovat na hejtmanský post. Souběh dvou placených veřejných funkcí zakazuje krajským zastupitelům loni přijatý etický kodex. Den před jednáním zastupitelstva, v neděli 26. ledna, totiž vyprší Chovancovi tříměsíční lhůta umožňující současné vykonávání funkce hejtmana a poslance. Pokud se hejtman stane ministrem, bude muset podle zákona opustit i místo řadového krajského zastupitele. Lze předpokládat, že první náhradník doplní počet zastupitelů na březnovém jednání zastupitelstva.

Poměry v krajské radě se nezmění ani po odchodu hejtmana Chovance, bude v ní sedm zástupců ČSSD a dva z KSČM. Z jednoho řadového radního z řad sociální demokracie se stane náměstek hejtmana a z členů zastupitelstva se bude volit jeden radní za ČSSD. Tím by se podle kuloárních informací měl stát ředitel základní školy a místostarosta Jaroslav Šobr. Nový radní by měl dostat na starost nejspíš na starosti kulturu, cestovní ruch a neziskové organizace. Dosud je měl v kompetenci náměstek Jiří Struček (ČSSD), kterému by dál zůstalo školství a sport. 

Fotogalerie

KÚPK | Autor: Richard Beneš