Jsme televize vašeho kraje

Kraj volí svého nového nového hejtmana, sál obsadily tři desítky odpůrců kandidáta Václava Šlajse

Plzeň, publikováno 27.01.2014, autor: Richard Beneš

Aktivisté protestující proti volbě Václava Šlajse do funkce hejtmana Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Ve zcela zaplněném jednacím sálu Zastupitelstva Plzeňského kraje se v pondělí dopoledne schyluje k volbě nového hejtmana Plzeňského kraje, která má začít v 10.00 hodin. Jediným kandidátem, který má na postu vystřídat Milana Chovance (ČSSD) je dosavadní první náměstek Václav Šlajs (ČSSD). Právě tato skutečnost přivedla na jednání zhruba 30 aktivistů, kteří přišli s transparenty v rukou protestovat proti volbě Václava Šlajse. Aktivistům vadí jeho komunistická minulost a fakt, že vystudoval vysokou školu politickou. Klub zastupitelů ODS už před jednáním avizoval, že Šlajse rovněž volit nebudou.

Zaměstnanci Krajského úřadu Plzeňského kraje neponechali nic náhodě a obsadili důsledně všechna místa k sezení v jednacím sálu, která jsou určena nejen pro pracovníky úřadu, ale především také pro veřejnost a hosty. Na aktivisty tak zbyla pouze místa ke stání, což jim však na odhodlání nic neubralo.

Aktivisté brojící proti zvolení Václava Šlajse do funkce hejtmana doslova dýchali na záda zastupitelům z KSČM sedících v poslední řadě | Autor: Richard Beneš

Hned v úvodu jednání navrhli zástupci ČSSD, že volba hejtmana proběhne veřejně, což už před zahájením jednání kritizovala opozice. „Trváme na tajné volbě, je to tak důležitá záležitost, že na ni musí mít zastupitelé klid a čas za plentou. Mandát hejtmana, který vzejde z tajné volby je daleko silnější. Jak je vidět, tak si asi členové koalice ČSSD a KSČM mezi sebou moc nevěří, že chtějí přimět své zastupitele, aby hlasovali veřejně,“ uvedl šéf klubu zastupitelů ODS Jiří Pospíšil (ODS). 

I přes výhrady opozice si zastupitelé odhlasovali, že o volbě hejtmana se bude hlasovat veřejně. 

„Václav Šlajs byl aktivním podporovatelem totalitního režimu, takový člověk by neměl zastávat vysokou funkci v demokratickém státě. Vždy nám vyjmenoval, čím v jeho kariéře nebyl, ale nikdy nám neřekl, čím vlastně byl. Plzeňský kraj slaví každoročně osvobození americkou armádou, považuji proto za ostudou, když v čele těchto oslav bude stát člověk s takovou minulostí jakou má Václav Šlajs,“ uvedl zastupitel Vladislav Vilímec (ODS). Ve stejném duchu pak hovořil i zastupitel a primátor Martin Baxa (ODS). Ten vyzval Šlajse, aby ze zmíněných důvodů ještě zvážil svoji kandidaturu na post hejtmana. Za to sklidili potlesk od přítomných aktivistů.

Proti kandidatuře Šlajse vystoupili se svým prohlášením i zástupci Konfederace politických vězňů. „My političtí vězni se nedokážeme smířit s tím, že člen organizace, která nás a naše rodiče, či prarodiče věznila, trýznila, šikanovala a pronásledovala, by se měl stát hlavou celého kraje, ve kterém žijeme,“ stálo v prohlášení politických vězňů. Vyzvali sociální demokracii, aby své stanovisko k volbě přehodnotili a vybrali ze svých řad osobnost, která by byla důstojným reprezentantem kraje s čistým morálním profilem z doby před listopadem 1989.

Milan Chovanec rezignoval na funkci hejtmana již v neděli, jeho nástupcem se má stát Václav Šlajs (vlevo) | Autor: Richard Beneš

Se svými příspěvky vystoupilo kolem 15 aktivistů a občanů Plzeňského kraje, kteří odsoudili kandidaturu Václava Šlajse na post hejtmana z důvodu jeho minulosti. Někteří z nich vyjádřili i pochybnost nad způsobem tajné volby hejtmana. „Omezili jste volbu hejtmana demokratickým způsobem tím, že jste prosadili veřejné hlasování. Předpokládám, že panu Šlajsovi nebylo v posledních dnech příliš dobře. Neupíráme mu právo na funkci, ale apelujeme na zastupitelstvo, aby mu tuto funkci nesvěřili,“ řekl aktivista Petr Vaněk.

Svého kolegy Šlajse se zastal krajský zastupitel a náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). „Stále se tady mluví o tom, co dělal Václav Šlajs před roke 1989, ale zatím nezaznělo to, co dělal po roce 1989. Ukázal mimo jiné, že je velmi dobrým manažerem, když jako předseda představenstva vede velmi dobře Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), což je podnik s více než miliardovým obratem. Osvědčil se jako dobrý manažer a proto za ním stojíme,“ řekl Zrzavecký.

Nový hejtman Václav Šlajs a dnes již bývalý hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš      

Těsně před polednem se dostalo k samotné volbě hejtmana. A v pravé poledne zastupitelé rozhodli svým hlasováním o tom, že novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal Václav Šlajs. Pro hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo 15 z přítomných.

 

   

 

 

Fotogalerie

Aktivisté protestující proti volbě Václava Šlajse do funkce hejtmana Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš
Milan Chovanec rezignoval na funkci hejtmana již v neděli, jeho nástupcem se má stát Václav Šlajs (vlevo) | Autor: Richard Beneš
Nový hejtman Václav Šlajs a dnes již bývalý hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš
Aktivisté brojící proti zvolení Václava Šlajse do funkce hejtmana doslova dýchali na záda zastupitelům z KSČM sedících v poslední řadě | Autor: Richard Beneš