Jsme televize vašeho kraje

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal podle očekávání Václav Šlajs

Plzeň, publikováno 27.01.2014, autor: Richard Beneš

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal Václav Šlajs | Autor: Richard Beneš

Přesně v pravé poledne byl v pondělí zvolen novým hejtmanem Plzeňského kraje jediný kandidát Václav Šlajs (ČSSD). Na mimořádném jednání zastupitelstva pro Šlajse hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo 15, jeden se zdržel hlasování. Dosavadní první náměstek Šlajs vystřídal na postu hejtmana Milana Chovance (ČSSD), který je od posledních parlamentních voleb poslancem a zřejmě se stane v nejbližších dnech i novým ministrem vnitra. Proti kandidatuře Šlajse na post hejtmana během zastupitelstva protestovalo v sálu asi 30 aktivistů i občanů Plzeňského kraje, kterým vadila jeho komunistická minulost a fakt, že vystudoval vysokou školu politickou. Pro Šlajse nehlasovali ze stejných důvodů ani představitelé opozice.

„Funkci hejtmana Plzeňského kraje přijímám s pokorou, je to pro mě velká výzva. Budu tuto funkci řádně vykonávat,“ byla první slova, která Šlajs pronesl bezprostředně po volbě. „Debata před volbou hejtmana mě nepřekvapila, byl jsem si vědom, že část občanů s mojí kandidaturou nesouhlasí. Oni vyjádřili svůj názor. Mě jenom mrzí to, že mě neznají, nikdy mě neviděli a kategoricky mě odsuzují. Já mám svůj život čistý a myslím si, že většina občanů stojí za mnou a jsem připraven funkci hejtmana zastávat ve prospěch lidí. Jsem také případně připraven protestanty přesvědčit, že neměli pravdu,“ řekl Šlajs.

V rozhovoru s novináři dále Šlajs zdůraznil, že Plzeňský kraj má rád a že jeho odborné kvality přispějí k tomu, že kraj pod mým vedením bude dál vzkvétat. „Chtěl bych ještě jednou zdůraznit, že není pravda, že jsem byl v minulosti náčelník politického oddělení, že jsem byl zástupce pro věci politické. Byl jsem důstojník komunistické armády a čtyři roky jsem zastával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. Lidé, kteří neznají život v armádě, těžko rozlišují, o jaké funkce šlo. Ta petice mých odpůrců byla od prvopočátku založena na lži. Mojí omluvou je to, jak 25 let pracuji a žiji,“ konstatoval Šlajs.

A kam povedou první kroky nového hejtmana? „Mám na úterý pozvání do Prahy k premiérovi Sobotkovi, který se tam odpoledne setká s hejtmany. Budeme tam řešit problematiku financování zdravotnictví a evropské fondy,“ dodal Šlajs. 

Zastupitelé dále zvolili do funkce náměstka hejtmana Václava Šimánka (ČSSD), který dosud zastával pozici radního pro oblast zdravotnictví, tento rezort bude v jeho působnosti i nadále. Novým členem rady se rozhodnutím zastupitelstva stal Jaroslav Šobr (ČSSD). Novému radnímu by měla připadnout oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací. Oblasti působnosti nově zvoleného náměstka a nového člena rady budou schváleny na zasedání Rady Plzeňského kraje dne 17. února 2014.

Novým radním se stal Jaroslav Šobr | Autor: Jindra Radová

Novou předsedkyní výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost se stala v pondělí Iva Hořanová. Ve výboru nahradí Jaroslava Šobra, který na pozici rezignoval. Zastupitelé také zvolili nového člena výboru pro zdravotnictví a sociální věci. Je jím Jiří Růžička, který tak nahradil dosavadní členku zdravotnického výboru Ivu Hořanovou.

Zastupitelstvo Plzeňského kraje vzalo na vědomí rezignaci člena finančního výboru Milana Hrdého. Novým členem finančního výboru byl zvolen Rudolf Bayer.

Náměstkem hejtmana pro zastupování v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy hejtman nevykonává funkci, byl zastupiteli zvolen Jaroslav Bauer (ČSSD), který má jako náměstek hejtmana v gesci oblast dopravy.

Fotogalerie

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal Václav Šlajs | Autor: Richard Beneš
Novým radním se stal Jaroslav Šobr | Autor: Jindra Radová