Jsme televize vašeho kraje

Petici za pojmenování nového divadla po Horníčkovi podepsalo 10 918 občanů

Plzeň, publikováno 28.01.2014, autor: Richard Beneš

Představitelé Změny pro Plzeň předali petici na magistrátu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Zástupci petičního výboru předali v úterý na plzeňské radnici primátorovi města Plzně petici za pojmenování nového divadla v Plzni po plzeňském rodákovi Miroslavu Horníčkovi. Jde o největší petiční akci v historii města Plzně, pokud se nepočítá loňské referendum. Od konce listopadu loňského roku petici podepsalo 10 918 občanek a občanů z Plzně i jejího okolí. Zastupitelé města budou jednat o názvu nového divadla na svém čtvrtečním zasedání. Petici zorganizovala iniciativa Změna pro Plzeň, která chce za rok uspět v komunálních volbách v Plzni.

„Dnes dopoledne jsme předali na plzeňské radnici panu primátorovi petici a požádali o její projednání na čtvrtečním zastupitelstvu. Jde o největší petiční akci v historii města Plzně, pokud nepočítáme loňské referendum. Proto si myslíme, že by měli plzeňští zastupitelé vzít naši petici vážně,“ říká Martin Marek, mluvčí Změny pro Plzeň.

„Více než 10 900 podpisů pro Divadlo Miroslava Horníčka je skutečně velké číslo, protože si musíme přiznat, že určité procento obyvatel se o divadlo vůbec nezajímá. Občané, kteří se podepsali, se ale vyjádřili jasně. Denně přibývají další a další podpisy.  Domnívám se, že by zastupitelé města měli vzít v potaz přání občanů, které je navíc velmi opodstatněné a nikomu neubližuje,“ uvedla Renata Zoubková ze Změny pro Plzeň.

Občané v petici žádají pojmenování nového divadla po plzeňském rodákovi Miroslavu Horníčkovi i proto, že své divadlo Miroslav Horníček ještě nedávno v Plzni měl, ale bylo zbouráno v roce 2012 spolu s DK Inwest, na jehož místě mělo stát obří nákupní centrum, jehož stavbě občané města Plzně zabránili v loňském referendu.

Na pojmenování nové budovy divadla v Plzni jsou různé názory, primátor Martin Baxa původně prosazoval pojmenování divadla po Václavu Havlovi, ale nakonec bude koalice ODS a ČSSD prosazovat neutrální název „Nové divadlo.“

„Pokud skutečně chtějí zastupitelé z ODS a ČSSD prosazovat nicneříkající název „Nové divadlo,“ doporučujeme koalici nahradit přídavné jméno „Nové“ přídavným jménem „Drahé“, které bude lépe vystihovat cenu, kterou Plzeňané za divadlo zaplatí.“ podotýká Martin Marek. Stavba nového plzeňského divadla vyjde město téměř na miliardu a navíc budou na čtvrtečním jednání zastupitelé jednat o schválení dodatečných vícenákladů na stavbu nového divadla ve výši 40 miliónů korun.

Fotogalerie

Představitelé Změny pro Plzeň předali petici na magistrátu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz