Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelské kluby ODS a ČSSD dosud nenašly společnou řeč v kauze vícenákladů na stavbě dívadla

Plzeň, publikováno 29.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Těsně před čtvrtečním jednáním plzeňského zastupitelstva horečně probíhala v posledních dnech jednání zastupitelských klubů na téma dostavby nového divadla. Nejdiskutovanější pak byla otázka uhrazení, či neuhrazení vícenákladů za vykopání a odvoz zeminy ve výši téměř 20 milionů korun, které požaduje zaplatit firma Hochtief, jež staví divadlo. Ta hrozí, že v případě nezaplacení vícenákladů přeruší práce na divadle. Zaplacení vícenákladů odmítá zastupitelský klub ČSSD, který navíc stále požaduje hlavu technického náměstka primátora Petra Runda (ODS). Za svým náměstkem ovšem stojí klub zastupitelů ODS, který hodlá Runda na pozici náměstka podržet. Prohlubuje se tak krize mezi radniční koalicí tvořenou ODS a ČSSD.

Ani po úterním jednání klubů zastupitelů nebylo jasné, kdo a jak podpoří bod o divadle a zda vůbec se bod dostane na program jednání zastupitelstva. „Zastupitelské kluby ODS a ČSSD deklarovaly vůli otevřít divadlo v plánovaném zářijovém termínu. Každý klub zatím mluví o jiném způsobu dosažení tohoto cíle. Někteří zastupitelé z ČSSD by chtěli ponechat otázku části vícenákladů na soudu. To se mně osobně jeví ve vztahu ke společnému cíli jako protichůdné a odporující si. Zastávám v tomto stanovisko, že práce, které se provedly, byly skutečně provedené a nezbytné ke stavbě divadla. Bez vykopání zeminy by přeci divadlo stát nemohlo a při zodpovědnosti zejména ve vztahu k projektu EHMK 2015 jsem připraven vícenáklady schválit,“ komentoval aktuální dění zastupitel Pavel Šindelář (ODS).

Kartami může nyní zamíchat nový právní názor na celou kauzu, se kterým přišel vedoucí právního odboru magistrátu Dominik Tomášek. Ten argumentuje tím, že v momentě, kdy jsou stavby týkající se vícenákladů hotové a realizované, tak nemá právo firma Hochtief zastavit a nepokračovat ve stavbě. Firma by tedy měla dál pokračovat ve stavbě. Lze jen předpokládat, že se na čtvrtečním zastupitelstvu nemusí ani tentokrát nic rozhodnout. Návrh bude předložen, projedná se, nic se neschválí a stavba divadla bude dál pokračovat, protože firma nebude mít právo ji zastavit. Mezitím budou pokračovat tanečky ČSSD tlačící na náměstka Runda, aby odstoupil z funkce.

Ostře nabroušený klub zastupitelů ČSSD, který má za zády neméně nabroušenou členskou základnu, jež od svých zástupců požaduje razantní kroky vůči ODS, tlačí k odstoupení koaličního náměstka Runda. „Klub řekl, že je potřeba tuto situaci řešit, náměstek Rund by měl odstoupit sám a z vlastní vůle. Ztratil důvěru našeho klubu,“ konstatoval náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Od začátku jsme měli obavy, že na stavbě divadla vzniknou vícepráce, ale od začátku jsme byli ujišťováni, že žádné vícenáklady nebudou. Pak jsme se najednou dozvěděli, že už se jednalo o vícenákladech na nákup kvalitnější divadelní techniky, jež vznikly z důvodu nových norem a také o uhrazení nákladů za neplánovaný odvoz kontaminované zeminy ze staveniště. Nejsme přesvědčeni o tom, že se tak stalo v souvislosti s tím, jak se projednávají změny projektu. Celá situace je hodně nešťastná z důvodu, že přišla před komunálními volbami. Není to dobré pro obě politické strany ani pro město. Funkcionalita města by mohla být narušena. Bohužel to ale dospělo do stavu, kdy se nám nechce vydávat zbytečně peníze na vícepráce. Nejsme přesvědčeni, že jsou oprávněné,“ dodal Zrzavecký.  

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš