Jsme televize vašeho kraje

Na zastupitelstvu to jiskří kvůli vícenákladům za stavbu divadla i kvůli krizi mezi ODS a ČSSD

Plzeň, publikováno 30.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Od ranních hodin jedná ve čtvrtek plzeňské zastupitelstvo, kde to mezi jeho členy pořádně jiskří napříč politickým spektrem. Hned v úvodu jednání se opoziční zastupitelé pustili do radniční koalice ODS a ČSSD kvůli krizi, která mezi nimi v poslední době vládne z důvodu požadavku sociálních demokratů na odstoupení technického náměstka primátora Petra Runda (ODS). Opozice chtěla vědět, zda spolu rozhádaní koaliční partneři dokáží vést město až do komunálních voleb. Dostalo se jim kladné odpovědi, která však nebyla příliš přesvědčivá. Až do odpoledních hodin pak zastupitele zaměstnával bod, kdy se dohadovali o tom, zda uhradit vícepráce při realizaci stavby nového divadla, které po městu požaduje zhotovitel stavby firma Hochtief.

Nejprve se do sociálních demokratů opřel zastupitel Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň), který jim vyčetl, že město Plzeň není hračkou v rukou ČSSD. „Ztrácíte čas prázdnými prohlášeními, místo toho, abyste řešili důležité věci. Zabýváte se vzájemnými souboji s ODS. Chceme vědět, jak chcete řídit tohle město ještě skoro celý rok,“ ptal se Duchek. Bývalý primátor Plzně Pavel Rödl (Občané.cz) si přisadil a označil manévrování sociálních demokratů za pouhý začátek jejich předvolební kampaně.

Na to okamžitě reagoval náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). „Ukažte mi jediný příklad toho, že město nefunguje kvůli tomu, že se hádá Zrzavecký s Rundem. V rámci koalice jsme vždy schopni komunikovat a vyřídit všechny důležité věci. Není to útok na ODS, je to vyhranění se proti jednomu zástupci koalice. Není to populismus, ani předvolební kampaň. Ta záležitost s odvozem hlíny za 20 milionů korun, za kterou je odpovědný Petr Rund, není jednoduchá věc,“ konstatoval Zrzavecký.

K politické odvaze při jednání s ODS vyzval sociální demokraty opoziční zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09). „Odvaha ČSSD končí v okamžiku, kdy na ně nastoupí zákulisní hráči ODS,“ poznamenal Jílek. Kritikou vůči ČSSD nešetřil ani zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz), který vytkl sociálním demokratům, že se chovají jako lokaj ODS. „Vy jen strašíte a děláte bububu, jak jste zásadoví před volbami,“ uvedl Rösch. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš