Jsme televize vašeho kraje

Jiří Pospíšil opustil ODS, kde byl od roku 1998

Plzeň, publikováno 30.01.2014, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil opustil ODS | Autor: Richard Beneš

Členství bývalého místopředsedy ODS i bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v Občanské demokratické straně dospělo ke konci. Ve čtvrtek Jiří Pospíšil oficiálně oznámil, že opustil ODS. Důvodem k odchodu ze strany, kde byl od roku 1998, byla podle jeho vyjádření oboustranná ztráta důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Ve svém tiskovém prohlášení Pospíšil dodal, že ho tato situace mrzí, nicméně mu nezbývá nic jiného než ji respektovat, a proto se rozhodl z ODS odejít. V rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz naznačil Pospíšil už v pondělí, že zvažuje, zda zůstane i nadále v ODS s tím, že si vezme lhůtu na rozmyšlenou do konce tohoto týdne.

Ve svém prohlášení pro iDnes.cz dále Pospíšil uvedl, že odchází z ODS mimo jiné i proto, aby byla strana schopná úspěšně zrealizovat svůj restart, jak avizovala na nedávném kongresu. Právě tam Pospíšil neuspěl při volbě na prvního místopředsedu a pak ani při volbě na řadového místopředsedu ODS. Zatímco u svých kolegů se Pospíšil netěšil podle výsledků kongresu velké oblibě, mezi veřejností patří mezi nejpopulárnější a nejdůvěryhodnější politiky. Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byl Pospíšil osmým nejdůvěryhodnějším stranickým politikem v zemi.

Poslanecký mandát si Pospíšil ponechá, ve Sněmovně by se chtěl i nadále věnovat především justičním tématům, která byla vždy svým způsobem nestranická. Stejně tak by měl Pospíšil zůstat i nadále zastupitelem pro Plzeňský kraj, kde hodlá spolupracovat s ODS, která je na kraji v postavení opozice. Potvrdil to i manažer ODS v Plzeňském kraji Michal Šašek, který byl s Pospíšilem ve čtvrtek v kontaktu. Ten mu slíbil, že ještě během dne doručí dokumenty potřebné pro ukončení členství v ODS.   

Fotogalerie

Jiří Pospíšil opustil ODS | Autor: Richard Beneš