Jsme televize vašeho kraje

Šok na zastupitelstvu, technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) odvolán z funkce

Plzeň, publikováno 30.01.2014, autor: Richard Beneš

Petr Rund | Autor: Richard Beneš

Tak to jsme nečekali. Z funkce technického náměstka primátora byl na jednání plzeňského zastupitelstva odvolán Petr Rund (ODS). Pro jeho odvolání hlasovalo 25 zastupitelů. Hlasování se naopak zdrželi všichni zastupitelé z řad ODS, kteří svého kolegu ve funkci podporovali.

Z iniciativy opozičního zastupitele Ludvíka Rösche (Občané.cz) prošel v odpoledních hodinách zastupitelstvem návrh na odvolání technického náměstka primátora Petra Runda (ODS). Ten o odvolání Runda navrhl hlasovat z důvodu krize radniční koalice ČSSD a ODS, která tam propukla právě kvůli osobě technického náměstka. Sociální demokraté mu kladli za vinu vícenáklady ve výši 40 milionů korun, jež vznikly na stavbě nového divadla, i když je Rund předtím ujišťoval o tom, že na divadle žádné vícenáklady nevzniknou. Sociální demokraté v minulých dnech opakovaně žádali Petra Runda, aby rezignoval na funkci technického náměstka primátora. Zastupitelský klub ODS naopak Runda podpořil a trval na tom, aby i nadále zastával post náměstka.

„V minulosti se Petr Rund ukázal jako nedůvěryhodný politik, domníváme se, že by neměl reprezentovat město Plzeň. Není možné, aby kvůli jeho osobě bylo zablokováno na osm měsíců zbývajících do voleb fungování koalice ODS a ČSSD. Petr Rund je jakýmsi špuntem, který brání fungování radniční koalice,“ odůvodnil svůj návrh na odvolání náměstka Ludvík Rösch.

Ještě předtím náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) uvedl, že se požadavkem na odvolání Runda nejedná o útok na koaliční ODS, je to jen vyhranění se proti jednomu zástupci koalice. 

„Vždy jsem dělal to nejlepší pro toto město, pracoval jsem s tím nejlepším vědomím a svědomím pro blaho Plzně,“ konstatoval těsně před osudným hlasováním Petr Rund. Po svém odvolání Rund prohlásil, že ČSSD tímto krokem vystavila město Plzeň, ale i celou ČR mezinárodní ostudě s ohledem na Evropské hlavní město kultury 2015 a pravděpodobnou nerealizací divadla v souvislosti se svojí neschopností se tématu věnovat a věnuje se pouze svým vnitrostranickým ambicím před komunálními volbami. „Já jsem udělal vše v pořádku, všichni zastupitelé dostávali maximum možných podkladů pro svá rozhodnutí a necítím žádné pochybení. Mrzí mě to s ohledem na obyvatele města Plzně, ale život jde dál. Záleží teď na ČSSD, jak projekt divadla, Světovaru a další projekty zdárně dokončí,“ konstatoval Petr Rund. 

Fotogalerie

Petr Rund | Autor: Richard Beneš