Jsme televize vašeho kraje

Petice příznivců Miroslava Horníčka neuspěla, Plzeň bude mít Nové divadlo

Plzeň, publikováno 30.01.2014, autor: Richard Beneš

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Zastupitelé ve čtvrtek odpoledne odhlasovali, že divadlo budované v Jízdecké ulici ponese název Nové divadlo. Pojmenování tímto neutrálním názvem neodvrátil ani aktivista Martin Marek, který se těsně před hlasováním snažil přesvědčit zastupitele, aby dali přednost pojmenování po plzeňském rodákovi Miroslavu Horníčkovi. Už dříve bylo jasné, že neuspěje návrh, který původně prosazoval primátor Martin Baxa (ODS), ten chtěl pojmenovat divadlo po zesnulém exprezidentu Václavu Havlovi. Pro název Nové divadlo hlasovalo 36 zastupitelů, tři se zdrželi hlasování.

Aktivista Martin Marek předložil zastupitelům petici se žádostí pojmenovat divadlo po Horníčkovi, kterou podepsalo více než 11 tisíc občanů. „Takto velká petice v historii našeho města tu ještě nebyla, pomineme-li nedávné referendum ke stavbě OC Corso Americká,“ zdůraznil Martin Marek. Na zastupitele však petice nezapůsobila a bez větší diskuse odhlasovali název Nové divadlo.   

„Všichni už se s tím, že jde o nové divadlo, sžili. Trvám na tom, abychom takový název zachovali,“ konstatovala náměstkyně primátora pro oblast kultury Eva Herinková (ČSSD).

S prázdnou by nakonec nemuseli vyjít ani plzeňský rodák Miroslav Horníček a Václav Havel. Nelze vyloučit, že se po nich pojmenují některé vnitřní prostory divadla, například foyer nebo sál. Po Václavu Havlovi by se mohla v Plzni pojmenovat nová kulturní továrna vznikající v bývalém pivovaru Světovar, kde bude především centrum nezávislé kultury, ke které měl zesnulý prezident velmi blízko.  

Fotogalerie

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz