Jsme televize vašeho kraje

ČSSD chce po odvolání technického náměstka primátora nadále pokračovat v koalici s ODS

Plzeň, publikováno 31.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Představitelé radniční koalice ODS a ČSSD se v pátek ráno pomalu vzpamatovávali z událostí z předchozího dne, kdy byl na přímo na jednání zastupitelstva z iniciativy opozice odvolán technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). K odchodu náměstka pomohly samozřejmě i hlasy zastupitelů koaliční ČSSD, což nyní jejich kolegové zastupitelé z ODS berou za jasné porušení koaliční smlouvy. I přesto zástupci obou partají naznačili, že by na magistrátu rádi i nadále pokračovali ve spolupráci. Náměstek primátora padl především kvůli kauze vícenákladů, jež vznikly při stavbě Nového divadla.

„Za posledních 24 let se nestalo, že by byl odvolán při hlasování zastupitelstva náměstek primátora. Nyní se to stalo, prošlo to hlasy koalice. ODS se k celé záležitosti postaví příští týden v pondělí, kdy máme večer oblastní radu, kde to budeme řešit. ODS nesdílí to, co bylo řečeno ve čtvrtek na zastupitelstvu, že Petr Rund není důvěryhodný. Post technického náměstka primátora je jedním z nejsložitějších resortů, jsme přesvědčeni o tom, že se stavba divadla za téměř miliardu korun nedá postavit bez víceprací. Jeho odvolání bylo účelové a divadlo nebyl ten hlavní důvod,“ řekl šéf klubu zastupitelů, radní Robert Houdek (ODS).

„Odvolání náměstka primátora díky hlasům členů ČSSD považujeme za porušení koaliční smlouvy, tím ale neříkáme, že to automaticky znamená vypovězení koaliční smlouvy. Řešení koaliční smlouvy je několik,“ konstatoval radní Houdek.

Situaci na magistrátu samozřejmě komentoval i náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). „To, co sociální demokracie udělala je vyvrcholením dlouhodobé diskuse v rámci koalice a tím to pro nás končí. Nyní záleží na tom, jak se k tomu postaví kolegové z ODS. My jsme připraveni i nadále spolupracovat, nemáme ambice jakýmkoliv způsobem hledat jiného partnera k vládnutí a převzetí moci na magistrátu. Chceme i nadále pracovat v rámci koalice pro město,“ uvedl Martin Zrzavecký. Potvrdil, že ČSSD skutečně porušila koaliční smlouvu. „Nicméně na problém s divadlem jsme dlouhodobě upozorňovali, že to vyústilo až do tohoto stavu, mě mrzí. Neseme na tom vinu asi tak padesát na padesát,“ dodal Zrzavecký.

Kompetence náměstka nyní přebírá primátor Martin Baxa (ODS), který také může konkrétními úkoly pověřit některého dalšího pracovníka magistrátu. Jak Houdek, tak i Zrzavecký se shodli v tom, že i po odchodu náměstka jeho úřad jede dál, normálně funguje a pokračuje v práci. Oba se také shodli v tom, že tento post nezůstane volný až do podzimních voleb. Nelze vyloučit, že už na únorovém jednání zastupitelstva představí ODS svého nového kandidáta na post technického náměstka primátora ze stávajících členů zastupitelstva.  

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš