Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelstvo odhlasovalo uhradit firmě Hochtief jen 1,4 milionu za vícepráce na stavbě divadla

Plzeň, publikováno 31.01.2014, autor: Richard Beneš

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Po několikahodinové diskusi, která vedla i k odvolání technického náměstka primátora Petra Runda (ODS), dospěli zastupitelé k závěru, že neuhradí firmě Hochtief požadovaných 21,6 milionu korun za vícepráce vzniklé na stavbě Nového divadla. Zároveň zastupitelé odmítli posun zkušebního provozu divadla z původního 30. dubna na 16. června. Zastupitelé odsouhlasili, že firmě Hochtief uhradí vícepráce jen v hodnotě 1,4 milionu korun, které se týkají například jen sanování studní a řešení několika dalších technických problémů menšího rozsahu.

Dodavatelská firma Hochtief napsala radnici dopis, že pokud nebude do 15. února uzavřený dodatek ke smlouvě, negarantuje termín dokončení stavby v termínu. Divadlo se má pro veřejnosti otevřít letos 2. Září, navíc se jedná o důležitou součást projektu EHMK 2015. „Samotné neuzavření dodatku by nemělo být důvodem k zastavení stavby, pokud jsou veškeré vícepráce už hotové, takže to netvoří překážku ze strany města,“ vysvětlil zastupitelům právník města Dominik Tomášek. Hochtief má zpracovanou vlastní právní analýzu a další postup městu oznámí. Lze tak předpokládat, že celá věc skončí před soudem.

Opoziční zastupitelé nehodlali hlasovat pro uhrazení víceprací v hodnotě 21,6 milionu korun proto, že materiály a navrhovaná usnesení o stavbě divadla předkládaná zastupitelům byla velmi nepřehledná, složitá a nedávala možnost veřejné kontroly. Veškeré vzniklé vícenáklady odmítali od začátku zaplatit zastupitelé z ČSSD.

Loni v listopadu schválilo zastupitelstvo na návrh dnes již bývalého náměstka primátora Runda uzavření dodatku ke smlouvě se společností Hochtief na úhradu víceprací při stavbě nové budovy divadla v oblasti technologií ve výši 21,54 milionů korun včetně DPH. Tehdy Rund argumentoval nutností pořídit dražší divadelní technologií podle nových norem a většími výdaji za zemní práce. Zastupitelé tehdy po šestihodinové debatě schválili proplatit 18 milionů korun. Pokud by se tak nestalo, hrozilo zastavení stavby divadla ze strany dodavatele z firmy Hochtief.

Fotogalerie

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz