Jsme televize vašeho kraje

Blovičtí se dočkali otevření průtahu městem, tankodrom z Husovy ulice zmizel

Blovice, publikováno 22.06.2012, autor: Richard Beneš

Nově rekonstruovaný průtah Blovicemi | Autor: Plzeňský kraj

Obyvatelé Blovic na jižním Plzeňsku se konečně dočkali dokončení stavby průtahu v Husově ulici za 18,5 milionu korun, který byl v pátek slavnostně otevřen. Plzeňský kraj stavby do stavby investoval 12 miliony korun s přispěním dotace z ROP NUTS II Jihozápad a zbylých 6,5 milionů korun hradilo město Blovice.

Stavět se začalo v srpnu loňského roku. Protože tudy často projížděly nákladní vozy, byla vozovka zničená, plná velkých výtluků, měla špatné odvodnění nebo lokálně nevymezený dopravní prosto. Rekonstrukce byla nezbytná. Podmínkou k zahájení stavby bylo vybudování kanalizace v této ulici. Nový kanalizační řad se městu Blovice podařilo položit v první polovině loňského roku jako součást akce Čistá Berounka. Následně se mohlo začít s rekonstrukcí dopravní tepny města.

Opravy se dočkala silnice druhé třídy II/117 v délce 594 metrů včetně několika křižovatek. Opravený úsek začíná za železničním přejezdem a končí u křižovatky s ulicí 5. května vedle Základní umělecké školy. „Komunikaci rozbily především kamiony, které tudy jezdí z Plzně na Tábor a Humpolec. Říkalo se jí tankodrom. Původně tam byly kostky, pak se pořád lepila asfaltem. Lidé si hodně stěžovali, ale my jsme jim těžko vysvětlovali, že jde o krajskou komunikaci," uvedl starosta Blovic Jan Poduška.

„Husova ulice je důležitá dopravní tepna města s velmi hustým provozem a to jak automobilovým, tak i pěším. Průtah Blovicemi je součástí komunikace II. třídy, která tvoří hlavní spojnici města s nadřazenou silniční sítí – především se silnicí I/20 a propojuje centrum města s vlakovým a autobusovým nádražím,“ informoval první náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).

Rekonstrukce povrchu komunikace navázala na zmíněnou novou kanalizaci v této ulici a na nové a opravené další sítě technické infrastruktury, které financovalo město Blovice. Město dále vybudovalo nové chodníky, místa k parkování a bezpečné přechody pro chodce a to s přispěním Státního fondu dopravní infrastruktury ČR. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje investovala silnici samotnou. Provoz po nové komunikaci byl zahájen v prosinci loňského roku na základě povolení k předčasnému užívání. Úspěšná kolaudace stavby po jejím finálním dokončení proběhla před měsícem.

Město k opravě komunikace přistoupilo odlišně, než jiná sídla v regionu. Navrhlo kraji, že stavbu připraví i zaplatí společně. „Šest let se pak vypořádávaly pozemky. Většina obcí křičí na kraj, aby jim silnice postavila. Ale naším způsobem se oprava krajské silnice snáze prosadila," dodal starosta Blovic Poduška.

Fotogalerie

Nově rekonstruovaný průtah Blovicemi | Autor: Plzeňský kraj
Husova ulice v Blovicích už nepřipomíná dříve nechvalně proslulý tankodrom | Autor: Plzeňský kraj