Jsme televize vašeho kraje

TOP 09: ODS a ČSSD se snaží udržet radniční koalici za každou cenu

Plzeň, publikováno 16.02.2014, autor: Richard Beneš

TOP 09 | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Plzeňští opoziční zastupitelé z TOP 09 se těsně před mimořádnou schůzí zastupitelstva podivují nad tím, že radniční koalice ODS a ČSSD náhle dospěla ke shodě v otázce uhrazení vícenákladů vzniklých při stavbě Nového divadla. Top 09 se domnívá, že se jedná jen o snahu udržet stávající koalici pohromadě za jakoukoliv cenu.

„Co se tak změnilo, že koalice najednou dospěla ke shodě?“ ptá se Michal Vozobule, šéf zastupitelského klubu TOP 09 a sám si také odpovídá: „Nic, proto uslyšíme něco o rádoby nových skutečnostech. Je to pouze zoufalý pokus o resuscitaci mrtvé koalice ODS-ČSSD. Stačila nedávná koaliční schůzka trvající pouhých 20 minut a ČSSD náhle mění názor. Rozpad koalice se jí nehodí. Proto podpoří usnesení, které odsouhlasí vícenáklady navrhované již v listopadu 2013 dnes již odvolaným technickým náměstkem primátora Petrem Rundem (ODS). Ten byl označován ČSSD jako nedůvěryhodný, a proto byl odvolán,“ prohlásil Vozobule.

„Město i dodavatel stavby divadla nás ujišťovali, že termín není ohrožen. Nyní bude předložen materiál, který zahájení zkušebního provozu posune o více než měsíc. To není drobnost. Ztrácíme tak možnost získat mnohamilionové sankce od dodavatele za nedodržení termínu,“ pokračuje Vozobule. Podle jeho slov je postoj ČSSD zcela nepochopitelný. „Měsíce hlasitě nesouhlasí s vícenáklady. Následně účelově odvolá technického náměstka. Za pár dní ale chce radostně hlasovat pro materiál, který nejen vícenáklady podle Rundova návrhu schválí, ale je navíc nevýhodný pro město,“ uvedl zastupitel Vozobule.

„Fraška na plzeňské radnici má jen udržet současnou koalici. A to za jakoukoli cenu. ČSSD bude spokojená, že jí odplatou ODS neodvolá jejího náměstka Martina Zrzaveckého. Zároveň již nyní získala naprostou kontrolu nad investicemi v roce 2014. Bavíme se o rozpočtu činícím víc než 2,5 miliardy korun,“ říká Michal Vozobule.

Opoziční TOP 09 se pozastavuje také nad faktem, že radniční koalice bude po zastupitelích chtít, aby vedle milionů za vícenáklady divadla hlasovali i pro posunutí termínů dokončení stavby, které požaduje stavební firma Hochtief. Původně mě Hochtief předat stavbu k poslednímu dubnu letošního roku, termín by se však měl prodloužit až do 15. června. V důsledku toho by se pak posunul zkušební provoz divadla z 1. srpna na 1. září a hned by mělo sloužit veřejnosti. „Město se nechalo stavební společností natlačit do kouta. Vícepráce byly provedeny, šlo o jevištní technologie a výkop a odvoz zeminy. Jde o to, zda to proplatit, ale proč se kvůli tomu musejí posouvat termíny?" táže se Vozobule. 

Fotogalerie

TOP 09 | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz