Jsme televize vašeho kraje

Plzeň a hejtmanství chystají podpis memoranda o stavbě druhé etapy západního okruhu

Plzeň, publikováno 20.02.2014, autor: Richard Beneš

Přetížené dopravě v centru Plzně by měl ulevit západní okruh | Autor: Richard Beneš

Zastupitelstva města Plzně i Plzeňského kraje se chystají v březnu schválit memorandum, kterým podpoří druhou etapu stavby západního okruhu Plzně, což je nejdůležitější dopravní stavba ve městě. Stavět by se mělo začít v roce 2017 a počítá se s náklady 1,7 miliardy korun. Řidiči by se poprvé měli po novém okruhu v celkové délce 5,4 kilometru svézt v roce 2020. Investorem toužebně očekávaného obchvatu bude Plzeňský kraj, který se postará o dotace z EU. Město zařídí a vykoupí všechny pozemky potřebné pro stavbu a její napojení.

Už v letos září by měla být hotová první část obchvatu, od které se slibuje, že odvede množství vozidel z ulic Klatovská a Karlovarská, směřující přes centrum města. Tento úsek bude dlouhý 2,1 kilometru a přijde na necelou miliardu korun.

Na výkup pozemků pro druhou etapu vydá město podle slov náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) částku ve výši 180 milionů korun. K tomu je třeba přičíst ještě dalších 150 milionů na vybudování retenční nádrže Vinice a také napojení na Radčice a Malesice. Pro druhou část obchvatu zatím nebyl vykoupen žádný pozemek. Město letos na výkupy v rozpočtu nevyčlenilo žádné finance. Výkupy všech potřebných pozemků však musí město stihnout vyřídit do začátku stavby v roce 2017. Náměstek Zrzavecký nevyloučil možnost, že na výkupy půjde část přebytku loňského hospodaření města, který bude v řádu desítek milionů korun.  

Město plánovalo, že výkupy pozemků bude hradit z prodeje lukrativního pozemku bývalých kasáren Zátiší poblíž průmyslové zóny Borská pole. Další peníze mělo získat z prodeje areálu dopravních podniků v Cukrovarské ulici, který se uvolní v polovině roku po dostavbě nového depa vozidel MHD. Obě plochy, v nichž mají vzniknout podnikatelské projekty, byty a služby, jsou ale zatím v územním plánu vedeny pro dopravu a změna využití ploch bude platná až v roce 2016 po schválení nového územního plánu města. To tedy zatím nemůže tyto pozemky investorům prodat.

Kompletně dokončený západní okruh umožní řidičům projíždějícím ve směru od Karlových Varů, Mostu a z největšího sídliště Lochotín, dostat se rychleji a pohodlněji na Klatovy i na Písek, aniž by museli projet přetíženým centrem města, jako doposud. Po okruhu by mělo denně projet v obou směrech až 20 tisíc vozidel denně.   

Fotogalerie

Přetížené dopravě v centru Plzně by měl ulevit západní okruh | Autor: Richard Beneš