Jsme televize vašeho kraje

Měsíc po oslavách 100. narozenin odešla slavná plzeňská rodačka, která zachraňovala životy

Plzeň, Tábor, publikováno 21.02.2014, autor: Richard Beneš

Primátor Martin Baxa navštívil Josefinu Napravilovou u příležitosti jejích stých narozenin letos v lednu | Autor: Zdena Kubalová, MMP

Když před necelým měsícem primátor Plzně Martin Baxa (ODS) přál v Táboře u příležitosti 100. narozenin slavné plzeňské rodačce Josefině Napravilové, nic nenasvědčovalo tomu, že tato návštěva bude poslední. Z Tábora, kde paní Napravilová žila, přišla nyní smutná zpráva, že žena s neobyčejně prožitým životem, která po druhé světové válce dokázala vypátrat 40 dětí zavlečených nacisty do zahraničí, v noci ve středu ve spánku zemřela.

Josefina Napravilová se narodila 21. ledna 1914 v Plzni, kde prožila i mládí. V závěru druhé světové války pomáhala v Praze ošetřovat raněné. Po válce hledala v zahraničí zavlečené československé děti. Po roce 1948 se ve Vídni účastnila pomoci uprchlíkům z východního bloku. V letech 1949 – 1994 žila v emigraci v Kanadě. V roce 2008 obdržela otisk historické pečetě města Plzně, rok poté se stala čestnou občankou Lidic a prezident Václav Klaus ji propůjčil Řád T. G. Masaryka III. třídy. Veškeré své jmění věnovala na podporu vysokoškolských studentů.

„Dodnes s elánem čtu nové knihy a sleduji zpravodajská média. Dobře vidím i slyším, jen tancovat nemohu. Na světě jsem moc ráda, i když vím, že život není jen růžovou procházkou na zasněný Lochotín po boku romantického básníka Miloslava Matase,“ svěřila se Josefina Napravilová v knize Sny a vzpomínky, kterou vydal Maják Plzně, neformální skupina mladých Plzeňanů.

Primátor obdivoval vitalitu slavné plzeňské rodačky | Autor: Zdena Kubalová, MMP

Paní Josefina Napravilová se až do posledních okamžiků těšila mimořádné vitalitě. Obdivovat její vzpomínky na Plzeň nebo chválu na plzeňská sociální zařízení spravovaná městskou charitou mohl 21. ledna i primátor Martin Baxa, který se do jihočeského Tábora, kde Josefina Napravilová žila, vypravil u příležitosti jejích stých narozenin s dárky a s kyticí květů. „Je neuvěřitelné, jaký přehled paní Josefina má a co všechno si pamatuje. V jejím vyprávění nechybí humor. S velkou úctou jsem poděkoval za nás Plzeňany, co po válce pro české děti zavlečené do ciziny udělala i za to, co dělala pro další, kterým po celý život pomáhala. Paní Josefina Napravilová je pro nás všechny velkým vzorem,“ uvedl tehdy bezprostředně po návštěvě primátor Martin Baxa.

Fotogalerie

Primátor Martin Baxa navštívil Josefinu Napravilovou u příležitosti jejích stých narozenin letos v lednu | Autor: Zdena Kubalová, MMP
Primátor obdivoval vitalitu slavné plzeňské rodačky | Autor: Zdena Kubalová, MMP