Jsme televize vašeho kraje

V Pilsen Steelu se vyplácely dlužné výplaty, jednání na kraji zažehlo jiskřičku naděje

Plzeň, publikováno 25.06.2012, autor: Richard Beneš

Pilsen Steel | Autor: Archiv Region pod lupou

Jiskřičku naděje zažehlo podle slov hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD) pondělní ranní jednání v kauze krachující plzeňské společnosti Pilsen Steel, kde se v minulých dnech zastavila výroba a 950 jejích zaměstnanců zůstalo bez výplaty. „Máme informaci, že lidé dostali vyplacenou květnovou výplatu a částečně se začíná rozjíždět výroba, potvrdil pro Regionpodlupou.cz hejtman Chovanec.

Na kraji se v pondělí ráno sešli ke společnému jednání zástupci vedení společnosti Pilsen Steel i firemních odborů, dále pak zástupci hospodářské komory a úřadu práce, tedy krajské tripartity. Od vedení společnosti se na jednání zástupci tripartity dozvěděli, že vedle vyplacených dlužných výplat se podařilo v Pilsen Steel obnovit dodávky energií. „Firmě se podařilo dohodnout s bankou další financování, byť jen krátkodobě. Úřad práce je připraven řešit krizovou situaci, která nastala a v případě potřeby splní své zákonné povinnosti, pokud by měli zaměstnanci přijít o práci,“ řekl Chovanec.

Klíčové v celé záležitosti bude podle slov hejtmana jednání s ruským majitelem společnosti Igorem Šamisem, který by měl tento týden dorazit do Plzně a vysvětlit aktuální situaci. „Bez jednání s majitelem se ta věc nikam nepohne. Od managementu podniku víme, že firma má zakázky, mohla by vyrábět, ale chybí jí provozní peníze na suroviny. Čeká se, zda majitel firmy přijede s nějakým plánem na restrukturalizaci,“ řekl Chovanec. Kraj vytvořil pracovní skupinu, která se bude zabývat kauzou Pilsen Steel, vede ji ředitel krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec a vedle zástupců firemních i regionálních odborů jsou tam tři krajští úředníci. Skupina se obrátí s žádostí o radu i na ruské velvyslanectví, aby pomohlo v komunikaci s ruským podnikatelem Šamisem. O další radu požádá kraj Ministerstvo obchodu a průmyslu.

Personální ředitel Pilsen Steelu Pavel Ratislav potvrdil, že se firmě opět pomalu už od pátku rozjíždí výroba. Nicméně zaměstnancům ještě nikdo z vedení firmy současnou situaci nevysvětlil. Snahou managementu je, udržet lidi ve firmě a zabránit tak hromadnému podávání výpovědí a návrhem na insolvenci. Společnost by mohl zachránit její okamžitý prodej. Ve hře jsou potenciální zákazníci jako je ruská skupina OMZ, Siemens, Železárny Podbrezová, mluví se i o kupcích z Indie a Kanady.

Ve společnosti se začalo s odstávkami výroby už od loňského listopadu, kdy zaměstnanci zůstávali doma několik dní v měsíci a pobírali mzdu v rozmezí od 80 do 60 procent její původní hodnoty. Ještě před třemi léty přitom patřila firma Pilsen Steel mezi první čtyři nejziskovější továrny v regionu. Firma měla zisky přesahující čtyři miliardy korun, vyvážela do zahraničí čtyři pětiny své produkce, která zahrnuje různé výkovky a odlitky větších velikostí. Jedná se například o zalomené hřídele lodních motorů, nebo hřídele pro větrné elektrárny. Jedním z nejznámějších výrobků firmy bylo zhotovení odlitků středové hřídele proslulého Londýnského oka.

Fotogalerie

Pilsen Steel | Autor: Archiv Region pod lupou