Jsme televize vašeho kraje

Kraj brání malé obce, které má novela RUD připravit o velké peníze

Plzeň, publikováno 25.06.2012, autor: Richard Beneš

Sídlo Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Radní Plzeňského kraje podpořili Iniciativu obcí Plzeňského kraje, které kritizují skutečnost, že podle návrhu novely rozpočtového určení daní značně poklesnou především v příhraničních obcích jejich příjmy o necelých 30 milionů korun. „Na novelu RUD doplatí nejvíce z celé republiky nejmenší obce, které se nacházejí v příhraničí Plzeňského a Jihočeského kraje,“ řekl v pondělí po jednání Rady PK pro Regionpodlupou.cz náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

V souvislosti s novelou RUD by od ledna 2013 přišlo o značné částky 81 obcí z celkového počtu 501měst i obcí v regionu. „Nejvíce postiženou obcí jsou šumavské Prášily, které má novela připravit o 75 procent svých příjmů. Plzeňský kraj nesouhlasí s návrhem zákona o rozpočtovém určení daní. Usnesení krajské rady nyní poputuje rozpočtovému výboru sněmovny,“ řekl náměstek Grüner.

Obce s malým počtem obyvatel a velkým katastrálním územím by po změně novely RUD, která je značně znevýhodňuje, měly v rámci celé ČR přijít celkem o 109 milionů korun. Zástupci dotčených obcí v iniciativě směřované všem zákonodárcům požadují vypuštění jakékoliv omezení rozlohy obcí z novely RUD a nesouhlasí s nesystémovým návrhem řešení rozpočtových výpadků kompenzacemi. V porovnání s modelem současného systému sdílených daní dochází k poklesům příjmů obcí v nejnižších velikostních kategoriích vlivem omezení kritéria výměry katastrálního území obce na započtenou výměru.

„Pro malé obce je novela RUD úplně likvidační a úplně by tak skončil jejich rozvoj. Navíc by neměly na kofinancování dotací a měly by velké problémy se splácením svých úvěrů. Kraj proto požaduje, aby pro obce s velkými katastry a malým počtem obyvatel zůstal zachován současný model rozdělování financí. Vedení kraje už na toto téma jednalo se dvojicí poslanců sněmovního rozpočtového výboru za region, jak s Václavem Votavou (ČSSD), tak i s Vladislavem Vilímcem (ODS), kteří slíbili, že se budou snažit dosáhnout úpravy návrhu zákona," dodal náměstek Grüner.  

Fotogalerie

Sídlo Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš