Jsme televize vašeho kraje

Schůzka starostů brdských obcí a vedení Plzeňského kraje potvrdila společný zájem na rušení vojenského prostoru Brdy

Strašice, publikováno 26.02.2014, autor: Richard Beneš

Kolem Brd je nyní hodně rušno | Autor: Richard Beneš

Těsně před schůzkou vedení Plzeňského kraje s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) se hejtman Václav Šlajs (ČSSD) a jeho náměstek Ivo Grüner (ČSSD) setkali ve Strašicích se starosty obcí z oblasti Brd, kteří podporují zrušení vojenského prostoru Brdy a návrat území příslušným obcím podle historických hranic katastrů před rokem 1949. Příští týden v pondělí se sejde náměstek Grüner s ministrem obrany, aby tlumočil shodné stanovisko starostů i Plzeňského kraje na rušení vojenského prostoru, které je nyní ohroženo.

Už více jak dva roky se brdské obce Plzeňského a Středočeského kraje, jejichž historické území zasahuje do současného vojenského prostoru Brdy, připravují na to, že vojenský újezd bude podle původního vládního návrhu do konce roku 2015 zrušen. Z programu posledního jednání Sněmovny však byl návrh zákona na zrušení vojenského prostoru stažen, z toho důvodu, aby si jej nová vláda mohla lépe prostudovat a vedení středočeského kraje začalo nyní prosazovat názor, aby se brdský vojenský újezd nezrušil. Jeho území by zůstalo celistvé a namísto toho Středočeši chtějí, aby ministerstvo obrany zrušilo vojenský újezd Boletice na jihu Čech.

„Tři ministerstva, dva kraje a obce pracovaly intenzivně 2,5 roku na rozdělení vojenského prostoru a následné přípravě vzniku CHKO na tomto území a vše je připravené. Původně nesouhlasila s rozdělením újezdu mezi Plzeňský a Středočeský kraj pouze středočeská Příbram, pod níž nyní újezd spadá. Nyní se k Příbrami připojily další středočeské obce, které jsou nyní proti zrušení vojenského prostoru. Nepřejí si, aby do lokality vstupovali kromě místních ještě další lidé,“ uvedl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN), pověřený obcemi k jednání na ministerstvech.

„K rozdělení, které navrhlo ministerstvo obrany, neexistuje ze strany středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) žádná alternativa, ani žádný relevantní argument. Některé středočeské obce pouze říkají, nerušme vůbec vojenský újezd," řekl Čížek. Zmínil také fakt, že několik obcí a měst z Berounska, například Hořovice, nebo Zaječov podporují návrh vlády i Plzeňského kraje na zrušení a rozdělení vojenského prostoru Brdy. Tyto „neposlušné“ obce pak podle slov jejich zástupců nejsou zvány na jednání, která vede na téma rušení vojenského prostoru Středočeský kraj.   

„My se zrušením vojenského prostoru Brdy souhlasíme a nevíme, proč na naší straně dochází k takovému jednání. Už jsme udělali spoustu práce na tom, jak to bude vypadat po zrušení vojenského újezdu. Připadá mi nyní nemožné, aby se z nějakého politického důvodu zrušilo,“ řekl starosta středočeských Hořovic Ondřej Vaculík (ODS), který byl jednání ve Strašicích přítomen.

Schůzka starostů brdských obcí s vedením Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Starostové opět deklarovali, že mají zájem na zrušení vojenského újezdu i na vzniku CHKO na jeho území, kam hodlají pustit jen šetrný cestovní ruch, jako jsou pěší turisté a cyklisté. Oblast má zůstat uzavřena pro různé developery, kteří by tam chtěli budovat domy, hotely a další podobná zařízení. „Zajímá nás prioritně ochrana přírody, ochrana zdrojů pitné vody a protipovodňová opatření, která tam musí vzniknout, aby se zabránilo záplavám na řece Klabavě, což je věc, která nás trápí nejvíce. Nechápeme obrat středočeského hejtmana Řiháka i některých středočeských obcí,“ konstatoval starosta Hrádku Jaroslav Petrlík (ODS).   

„Chceme hájit na všech patřičných místech zájmy našich obcí, budu nyní na toto téma mluvit s příslušnými ministry a v pondělí bude můj náměstek Ivo Grüner jednat přímo s ministrem obrany. Nechceme říkat armádě, který vojenský újezd má rušit, ale jsme přesvědčeni, že by se mělo dokončit to, co se začalo. Problém je, že můj středočeský kolega Řihák se nemůže smířit s tím, že by po zrušení vojenského prostoru Brdy a navrácení jeho území obcím, přišel o značnou část svého regionu. Ale to území patří našim obcím a každý soudný politik to tak vnímá,“ řekl hejtman Václav Šlajs.   

Šéf rozpočtového výboru parlamentu Václav Votava (ČSSD) řekl, že zákon o zrušení vojenského prostoru Brdy a zmenšení dalších vojenských újezdů už je vládou navržený a bude o něm rozhodovat Sněmovna, zřejmě na své schůzi v březnu. „Věřím, že se nám podaří protlačit to alespoň do druhého čtení a tam už můžeme diskutovat o detailech. Sněmovna je na toto rozdělená a rozdělený je i poslanecký klub ČSSD. Je třeba o tom diskutovat a přesvědčit Středočechy, aby byli vstřícnější. Bude to ale těžký boj vzhledem k tomu, že Středočeši mají ve Sněmovně více poslanců než Plzeňský kraj a mají také jejího předsedu,“ dodal poslanec Votava, který se setkání rovněž zúčastnil. 

Fotogalerie

Kolem Brd je nyní hodně rušno | Autor: Richard Beneš
Schůzka starostů brdských obcí s vedením Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš