Jsme televize vašeho kraje

Centrem Plzně projdou pravicoví radikálové, jejich odpůrci i tradiční průvod masek

Plzeň, publikováno 27.02.2014, autor: Richard Beneš

Demonstrace radikálů i jejich odpůrců se v Plzni konají poměrně často | Autor: Richard Beneš

Hodně rušno bude v sobotu 1. března v Plzni, kde mají uskutečnit tři povolená shromáždění a happeningy, pořádané z několika důvodů. Největší pozornost budí pochod pravicových radikálů svolaných Pavlem Bittmanem na 14.00 hodin na náměstí Republiky. Odpovědí na tuto akci je občanský protest proti vyvolávání nesnášenlivosti v městě Plzni, který organizuje několik občanských iniciativ od 13.00 hodin na Husově náměstí. Do toho všeho si naplánovalo občanské sdružení Mladina maškarní průvod, který má projít centrem Plzně.

V pohotovosti budou podle vyjádření policejní mluvčí Ivany Telekešové pořádkové jednotky policie, policisté z dopravní i kriminální služby, kynologové, příslušníci zásahové jednotky i cizinecké policie. Počty zasahujících policistů z taktických důvodů policie neuvádí, podle zkušeností z dřívějších pochodů půjde o stovky osob, lze předpokládat vrtulník létající nad městem a k dispozici bude mít policie také těžkou techniku a vodní děla.

„Na základě přijatých oznámení o konání shromáždění budeme i s příslušnými orgány na místě dohlížet, aby nedošlo k porušování shromažďovacího zákona nebo projevům směřujícím k potlačení práv a svobod,“ řekla starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach (ODS). V případě, že bude porušen zákon, může dát starosta příkaz rozpuštění shromáždění.

Pochod pravicových radikálů by měl vyrazit z náměstí Republiky, dále přes Františkánskou ulici, Kopeckého sady, Anglické nábřeží, Americkou třídu a Tylovu ulici s ukončením na náměstí Emila Škody. Skončit by měl v 17.00 hodin. Jako účel pochodu svolavatel uvedl dodržování práv všech slušných občanů této země, akce je namířena proti financování rasistického a protičeského o. s. Romea vládou ČR. Podle organizátora Bittmana by se mělo akce zúčastnit kolem 250 osob.

Dne 20. 2. 2014 se uskutečnila schůzka se svolavatelem, kde zástupci Dopravních podniků města Plzně vznesli požadavek na změnu trasy mimo Kopeckého sady a Anglické nábřeží s tím, že se tak uvolní dopravní uzel pro trolejbusovou dopravu. Svolavatel souhlasil se změnou trasy, půjde tedy z ulice Františkánská do ulice Martinská a dále po Americké třídě v původní trase.

Pochod radikálů ze srpna loňského roku | Autor: Richard Beneš

Aktivista Martin Marek původně svolal občanský protest proti akci radikálů na Americkou třídu k pomníku „Díky Ameriko“, na Americkou třídu do prostoru chodníku mezi Resslovou a Prokopovou ulicí), do části ulice Na Jíkalce a Rybářské ulice a na Husovo náměstí. Shromáždění byla svolána taktéž na den 1. 3. 2014, doba zahájení u jednotlivých shromáždění se lišila. Nejdelší doba shromáždění je plánována na Husově náměstí, a to od 10 hodin do 22 hodin. Později se k této akci připojily ještě další iniciativy. 

Úředníci svolavatele upozornili na skutečnost, že na Americké ulici je trasa pochodu ohlášeného již dříve Bittmannem, proto Martin Marek vzal zpět oznámení o konání shromáždění na Americké třídě v prostoru kruhového objezdu a také na Americké třídě u pomníku „Díky, Ameriko“. Společná akce iniciativ Stop rasismu v Plzni a V Plzni nácky nechceme proběhne od 13.00 hodin na Husově náměstí. Podle slov jednoho z organizátorů Lukáše Bartoně se bude jednat o nekonfliktní a veselý happening, spojený s jídlem a piknikem, při němž budou hrát kapely.  

Maškarní průvod občanského sdružení Mladina startuje v 16.00 U branky, procházet pak bude ulicí Bedřicha Smetany, dále přes náměstí Republiky před radnici, Zbrojnickou ulicí a Pražskou ulicí s ukončením na nádvoří pivovaru.  

Fotogalerie

Demonstrace radikálů i jejich odpůrců se v Plzni konají poměrně často | Autor: Richard Beneš
Pochod radikálů ze srpna loňského roku | Autor: Richard Beneš