Jsme televize vašeho kraje

Radnice opět osloví oblíbenou právní kancelář o posudek v kauze vícenákladů na stavbě divadla

Plzeň, publikováno 27.02.2014, autor: Richard Beneš

Rozestavěné Nové divadlo v Jízdecké ulici v Plzni | Autor: Richard Beneš

Nový právní posudek v kauze kolem dostavby Nového divadla v Plzni si nechá vypracovat plzeňská radnice. Zhotovitel stavby, kterým je firma Hochtief, požaduje po městu uhradit vícenáklady ve výši 25 milionů korun, které na stavbě vznikly. Hochtief chce také prodloužit termín dostavby. Radní ve čtvrtek rozhodli, že opět osloví advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík, která už pro město vypracovala nezávislý posudek v neméně složité kauze stavby OC Corso Americká. Posudek na divadlo chce mít město k dispozici ještě před 13. březnem, kdy se uskuteční jednání zastupitelstva.

„Fakt, že se vícenáklady na investiční akci projednávají v zastupitelstvu města, je naprosté novum. Staví to členy zastupitelstva před dosud nepoznané rozhodování. To téma je velmi složité. Radnice proto osloví advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík, aby shrnula celé dění od loňského listopadu až do současnosti, abychom si řekli, jakou cestu s nejlepší dobrou vírou zastupitelům 13. března doporučit,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Před více jak týdnem obdrželo město dopis od správce stavby, kterou je pražská firma Edifice contruction & consulting jež považuje požadavky firmy Hochtief na uhrazení vícenákladů za neoprávněné a nátlakové. Sociální demokraté, kteří tvoří společně s ODS radniční koalici, odmítají již delší dobu požadovanou sumu zaplatit a nesouhlasí ani s prodloužením termínů dostavby divadla.

Náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) předpokládá, že zastupitelé podrobí radní kritice za zaplacení čtvrt milionu korun za nový právní posudek. „Dá se to očekávat, ale na druhou stranu, my se bavíme o desítkách milionů korun. To jsou účelně vynaložené peníze. Právníci nyní budou muset stihnout posoudit stohy dopisů ze vzájemné korespondence města a stavební firmy, zprávy z kontrolních dnů, měsíční zprávy, výkazy i další dokumenty,“ uvedl náměstek Zrzavecký.

Stavba divadla by měla být předána do zkušebního provozu na základě platné smlouvy již 30. dubna. Pokud bude mít firma Hochtief problém s dodržením termínu město je připraveno celou záležitost řešit na úrovni generálního ředitele firmy a oslovit vlastníka společnosti Hochtief v Essenu. „Projekt překračuje hranice ČR. Je to věc strategická pro město i Hochtief. Reference, že nedodělali včas divadlo a ohrozili tím projekt Evropské hlavní město kultury 2015, by pro dodavatele nebyla dobrá,“ konstatoval náměstek Zrzavecký. 

Fotogalerie

Rozestavěné Nové divadlo v Jízdecké ulici v Plzni | Autor: Richard Beneš