Jsme televize vašeho kraje

Město chce získat dotaci na Lochotínský amfiteátr i na opravu ulic v centru Plzně

Plzeň, publikováno 28.02.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Město předloží do 32. výzvy regionálního operačního programu ROP NUTS Jihozápad žádost o dotaci na dva projekty. Prvním z nich je revitalizace uliční sítě historického centra Plzně, a to částečná rekonstrukce tramvajové trati Pražská – U Zvonu ve výši 122 milionů korun. Dalším projektem je rekonstrukce Lochotínského amfiteátru v předpokládané celkové výši 34,4 milionu korun. Podání žádosti bude schvalovat městské zastupitelstvo.

„V případě projektu revitalizace uliční sítě v centru města jde o celkovou rekonstrukci tramvajových tratí, komunikací i přilehlých ploch pro pěší, parkování a ploch zeleně. Řešit se budou také vyvolané a nezbytné doprovodné opravy na inženýrských sítích. Hlavním úkolem kromě stavebně technického stavu je navrhnout řešení tramvajových zastávek a autobusové zastávky s nástupem i výstupem cestujících do vozidel veřejné městské dopravy z přilehlých chodníků. Je třeba zohlednit zvýšenou bezpečnost chodců a regulaci jízdních rychlostí vozidel územím,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Celkové náklady projektu pro operační program jsou ve výši 54,5 milionu korun, z čehož maximální výše dotace může dosáhnout 46,2 milionu korun.

Cílem rekonstrukce Lochotínského amfiteátru je optimalizace kapacity a zvýšení komfortu hlediště, které je třeba dovybavit moderním technickým zařízením, zkvalitnit architektonické a stavební detaily a rozšířit tak jeho možností využití například o environmentální výchovu mladé generace.

„Jedná se o trvalou stavbu, která je organickou součástí širšího atraktivního území mezi zoologickou a botanickou zahradou a Lochotínským parkem v území Severního Předměstí. Stavebně půjde o technické vybavení v oblasti slaboproudých rozvodů a produkčních zařízení, dále o technickou infrastrukturu a napojení na stávající inženýrské sítě, včetně nezbytných terénních stavebních úprav a rekonstrukce některých stávajících objektů,“ vysvětlil primátor. Možná výše čerpané dotace je 85 procent a může se tedy jednat až o 24,7 milionu korun. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš