Jsme televize vašeho kraje

Snaha o zklidnění Americké třídy u radních ani tentokrát neprošla

Plzeň, publikováno 03.03.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Snahy některých plzeňských politiků o zklidnění Americké třídy a její přeměnu v klidnější bulvár bez projíždějící MHD, ale s větším množstvím zeleně a zahradních restaurací opět ztroskotaly. V souvislosti s blížícím se koncem rekonstrukce Wilsonova mostu na Americké třídě přišel náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD) s šest let starým návrhem, jak z této komunikace v centru města vyhnat dopravu. I tentokrát ovšem nápad u radních ztroskotal. Pro zklidnění byl vedle Šimáka ještě primátor Martin Baxa (ODS).

Náměstek Šimák poukázal na fakt, že v současné době se přes opravovaný Wilsonův most nejezdí, motoristé si na to zvykli a bylo by dobré tuto skutečnost využít i poté co bude na přelomu dubna a května rekonstrukce ukončena. Náměstek proto předložil svým kolegům hned dvě varianty na omezení dopravy.

„Wilsonův most by po ukončení opravy zůstal i nadále uzavřen pro auta a používala by jej jen veřejná doprava. Auta by tak nejezdila v úseku mezi Wilsonovým mostem a vlakovým nádražím. Druhou variantou je omezit auta mezi Škroupovou ulicí a Mrakodrapem,“ řekl Miloslav Šimák. Ale ani s jednou variantou u svých kolegů neuspěl. Uzavření Wilsonova mostu kvůli rekonstrukci mělo podle slov Šimáka prověřit, zda je možné jej pro auta nechat zavřený i v budoucnu a pustit na něj jen MHD a sanitky. Náměstek zdůraznil, že na Americké třídě i v okolí nebyly žádné dopravní kolapsy a proto by bylo možné provoz na komunikaci omezit.

Ještě však není všechno ztraceno, návrh náměstka Šimáka bude předložen na jednání zastupitelstva, kde se k němu mohou vyjádřit jednotliví zastupitelé. Na nich pak bude záležet, zda si budou přát zklidnění centra města. „Zastupitelé by měli v tomto případě rozhodovat sami za sebe, ne podle stranických nařízení. Osobně se přikláním k omezení dopravy,“ uvedl primátor Baxa.  

Proti omezení dopravy na Americké třídě je například další náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). „Myslím, že naši předkové, kteří byli před námi a plánovali toto město, to měli dobře rozplánované,“ konstatoval Zrzavecký. Na druhou stranu ale uznal, že v souvislosti s omezením dopravy kvůli opravě Wilsonova mostu nezažilo centrum města žádné dopravní kolapsy.

Odpůrci dopravy na Americké třídě už řadu let argumentují tím, že její zklidnění plánovalo město už od poloviny 90. let. Kvůli tomu se investovaly dvě miliardy korun do paralelní trasy, přemostění nádraží, mostu Milénia, Železniční ulice a ulice U Trati.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš