Jsme televize vašeho kraje

Ministr obrany Martin Stropnický je pro zrušení vojenského prostoru Brdy

Komárov, publikováno 03.03.2014, autor: Richard Beneš

Brdy v oblasti Strašic na Rokycansku | Autor: Richard Beneš

Pro zrušení vojenského prostoru Brdy podle původního návrhu bývalé vlády se v pondělí vyslovil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na schůzce s představiteli Plzeňského i Středočeského kraje a se starosty brdských obcí. Ministr obrany hodlá návrh zákona o vojenských újezdech obhájit v prvním čtení na březnové schůzi Sněmovny. Poslancům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost předloží ministr Stropnický návrh zákona společně s náčelníkem generálního štábu již příští týden.

Zatímco Plzeňský kraj podporuje zrušení vojenského prostoru Brdy a rozdělení katastru mezi obce z obou krajů podle historických hranic z doby před vznikem vojenského újezdu, Středočeši by vojenský prostor chtěli zachovat. Místo toho by byli raději, kdyby armáda s ministerstvem obrany zrušila vojenský prostor Boletice.   

„Předpokládám, že ve Sněmovně k tomu bude bohatá diskuse. Důležitým krokem bude, že to půjde ještě před začátkem březnové schůze do příslušného výboru pro obranu a bezpečnost. Diskuse ve výboru pak řekne, kam se bude ubírat podpora politických stran,“ řekl ministr Stropnický. Dodal, že by rozhodně považoval za chybu, kdyby měl zůstat zachován vojenský prostor Brdy a místo toho se jen zmenšily hranice jiných vojenských prostorů.

Samotné zmenšování dalších vojenských újezdů je však podle Stropnického správný krok. Armáda se potřebuje zbavit území, které už nemůže využít a stojí ji to obrovské peníze. Současná velikost výcvikových prostorů je dimenzovaná na armádu se 115 tisíci vojáky, ale naše armáda má nyní kolem 20 tisíc vojáků. „Měl by zvítězit zdravý rozum a smysl pro obecný zájem celku,“ řekl Stropnický.  

Za Plzeňský kraj se schůzky o Brdech a v Brdech zúčastnil náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD), který opět tlumočil neměnné stanovisko kraje, tedy zrušení vojenského prostoru a návrat historického území zpět do katastru obcí z obou krajů. „Nejde o válku krajů o území, ale je to diskuse se státem o tom, jak bude vypadat příští rozdělení Brd. Pro Plzeňský kraj je důležité ochránit zdroje pitné vody a provést protipovodňová opatření na řece Klabavě, která komplikují život obcím na Rokycansku bez ohledu na to, zda bude, či nebude vojenský újezd zachován. Plzeňský Kraj i naši starostové budou respektovat rozhodnutí státu,“ řekl náměstek Grüner.

Odlišný názor na rušení vojenského prostoru má ovšem středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). „Nejsme přesvědčeni o tom, že suma ve výši zhruba 77 milionů korun ročně, která se vynakládá na správu újezdu je tak veliká, aby armáda musela Brdy rušit. Možná, že rušení prostoru, vznik CHKO a ježdění na střelby jinam přijde stát dráže,“ konstatoval hejtman Řihák. Dodal, že navrhne poslancům ČSSD, aby pozměňovacím návrhem Brdy ze zákona vyčlenili, protože prý ještě nejsou připravené na to, aby se hned otevřely pro civilní sektor.  

Už 2,5 roku se tři ministerstva i dva kraje a jejich obce připravují na to, že by měl být vojenský prostor Brdy zrušen do konce roku 2015. Na jeho území má vzniknout CHKO, aby se zabránilo vstupu developerům do této oblasti. Zároveň je třeba v Brdech nastolit a udržet pořádek v souvislosti s narůstajícím turistickým ruchem.  

Fotogalerie

Brdy v oblasti Strašic na Rokycansku | Autor: Richard Beneš