Jsme televize vašeho kraje

Dopravu i život v Plzni zkomplikuje rekonstrukce tramvajové trati

Plzeň, publikováno 04.03.2014, autor: Richard Beneš

Město Plzeň chystá rozsáhlou rekonstrukci tramvajové trati v centru | Autor: Richard Beneš

Město Plzeň chystá rozsáhlou rekonstrukci tramvajové trati v centru, která začne v průběhu tohoto měsíce. Zahrnuje výměnu kolejí v úseku U Zvonu - Pražská – náměstí Republiky, opravu mostu přes Mlýnskou strouhu a předláždění ulic včetně sanace inženýrských sítí. Dotkne se nejen cestujících městské veřejné dopravy, ale i motoristů a chodců. Mluvčí magistrátu Zdena Kubalová uvedla, že stavební práce odhadnuté na zhruba 145 milionů korun by měly skončit do konce dubna roku 2015.

Rekonstrukce je nevyhnutelná z důvodu havarijního stavu tramvajové trati a výhybek. Tramvaje zde proto v současné době musí projíždět sníženou rychlostí. První etapa zahrnuje úsek od mostu U Jána až po Křižíkovy sady. „Rekonstruovat budeme tramvajovou trať a inženýrské sítě, upraví se povrchy v celém rozsahu stavby a obnovíme zeleň,“ uvádí Ondřej Prokop, vedoucí oddělení přípravy komunikací a mostů z odboru investic magistrátu. Součástí projektu je také oprava točny U Zvonu, kde se budou moci otáčet tramvaje ze Slovan a Světovaru, a také ve směru od Skvrňan. „Opatření je vhodným řešením v případě výluk na těchto tratích a mimo jiné pomůže předejít případnému kolapsu tramvajové dopravy ve městě,“ vysvětluje Prokop.

Cestujících by se tato část rekonstrukce dotknout příliš neměla. Tramvaje budou jezdit po provizorní trati, která zajistí neomezený provoz. Počítá se pouze s několika krátkodobými víkendovými výlukami, kdy tramvaje nahradí autobusy. Největším omezením bude zrušení stávajících tramvajových zastávek Anglické nábřeží.

V závěrečné fázi oprav dojde také k několikadenní uzavírce křižovatky Pražská, Anglické nábřeží, při které se cestujících městskou veřejnou dopravou dotkne hlavně přesun trolejbusových linek z Anglického nábřeží na Americkou třídu. Po celou dobu bude rekonstruovaný úsek uzavřen pro automobilovou dopravu s výjimkou zásobování a integrovaného záchranného systému.

Od června až do konce září tohoto roku se bude opravovat úsek od Mlýnské strouhy až po Solní ulici. Tato část stavby zásadně ovlivní provoz tramvají. „Předpokládáme, že linka číslo 1 bude jezdit ze Slovan až do Prešovské ulice a zpět, rovněž tak linka číslo 2 ze Světovaru.  V úseku Křižíkovy sady až Prešovská pojedou tramvaje na jižní straně náměstí obousměrně po jedné koleji. Linka 1/2 bude obsluhovat trať mezi Skvrňany a Bolevcem.  Změnu na trase zaznamená i linka číslo 4. Při jízdě směrem na Bory bude jezdit přes Palackého náměstí,“ upozorňuje Ondřej Prokop.

Druhá část obnovy tramvajové trati Pražská omezí také provoz autobusů s trasou přes náměstí Republiky. Linky budou přesunuty do sadů Pětatřicátníků. Na náměstí bude jezdit pouze linka č. 20 s různými korekcemi nájezdu na Rooseveltův most.

Vliv na změny dopravy v centru města budou mít kromě rekonstrukce tramvajové trati i další plánované stavby v Riegrově a Sedláčkově ulici včetně výstavby horkovodu, rekonstrukce takzvaných divadelních teras nebo instalace nového veřejného osvětlení v Prešovské ulici. Harmonogramy změn budou postupně upřesňovány.

Fotogalerie

Město Plzeň chystá rozsáhlou rekonstrukci tramvajové trati v centru | Autor: Richard Beneš