Jsme televize vašeho kraje

Rozpočtový výbor Sněmovny hledal na plzeňském hejtmanství lék na zlepšení financování krajů

Plzeň, publikováno 05.03.2014, autor: Richard Beneš

Členové rozpočtového výboru Sněmovny diskutovali na hejtmanství na téma financování krajů. Zleva hejtman Václav Šlajs, místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný a předseda rozpočtového výboru Václav Votava | Autor: Richard Beneš

Zástupci rozpočtového výboru Sněmovny, který čítá 25 poslanců, vyrazili na svoji první spanilou jízdu do regionů, konkrétně do Plzeňského kraje. Volba to byla celkem logická, protože předsedou rozpočtového výboru je domácí poslanec Václav Votava (ČSSD) a místopředsedou je poslanec Jan Volný (ANO), který rovněž reprezentuje Plzeňský kraj. Členové rozpočtového výboru se ve středu na jednání na hejtmanství shodli v tom, že kraje by měly dostávat více peněz z rozpočtového určení daní. Získat by mohly část podílu z výběru spotřební daně z pohonných hmot a maziv, nebo z výběrů daní a nedoplatků, které chce současná vládnoucí koalice posílit.

„Chceme diskutovat o změně rozpočtového určení daní pro kraje. Jejich daňové příjmy by se ze sdílených daní měly posílit. Můžeme se bavit o části spotřební daně. Například na silnice a zdravotnictví se krajům peněz určitě nedostává," uvedl předseda výboru Václav Votava.

„Přehodnotit a zreálnit objem financí do krajů je nutná věc. Krajům by se měly vytvořit lepší podmínky, aby se mohli starat o infrastrukturu, jedná se o silnice II. a III. třídy, které jsou v zoufalém stavu v celé republice. Úkolem naší koalice je především zlepšit výběr daní,“ řekl místopředseda výboru Jan Volný.  

Od hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse (ČSSD) měli poslanci k dispozici tabulku se srovnáním daňových příjmů krajů v letech 2008 a 2013. Kraje bez Prahy dostaly v roce 2008 z daní 51 miliard korun, což představovalo 6,92 procenta z výběru všech daní. Ale v roce 2013 jen 47 miliard, tedy 6,29 procenta. „Stát a obce si mírně polepšily, ale kraje si výrazně pohoršily. Všech 13 krajů o 8,8 miliardy korun. Nechceme mluvit do výnosu daní a jejich výše, ale máme přání, aby to přerozdělování kopírovalo procentuálně to, co bylo před šesti lety,“ konstatoval hejtman Šlajs.

Podle jeho slov hejtmana došlo ke snížení příjmu krajů v důsledku toho, že se snížily daně firem, z nichž především kraj žil. Kraj nemá žádný profit ze zvyšování spotřební daně a DPH. Proto Šlajs oprášil starší nápad, získat pro kraje finance z části peněz z výběru spotřební daně z pohonných hmot a maziv.

Šéf rozpočtového výboru Votava poukázal na hrozivou skutečnost daňových nedoplatků, které činí kolem 135 miliard korun, dále zmínil podvody s DPH, jejichž výše se odhaduje na 150 až 200 miliard ročně. „V daňových rájích mizí další desítky miliard a šedá ekonomika představuje objem asi 600 miliardy korun. Pokud bychom alespoň část těchto prostředků měli, tak mohou jít na kraje i obce a silnice budou naprosto jiné. S navýšením peněz pro kraje nemáme problém. Je to otázka výběru daní, nastartování hospodářského růstu a řady dalších faktorů,“ dodal Votava. 

Fotogalerie

Členové rozpočtového výboru Sněmovny diskutovali na hejtmanství na téma financování krajů. Zleva hejtman Václav Šlajs, místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný a předseda rozpočtového výboru Václav Votava | Autor: Richard Beneš