Jsme televize vašeho kraje

Stát podle rozpočtového výboru Sněmovny plýtvá penězi při stavbě nových úřadů

Plzeň, Tachov, publikováno 06.03.2014, autor: Richard Beneš

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jan Volný a předseda rozpočtového výboru Václav Votava na tiskové konferenci v Plzni poukázali na špatné hospodaření státu s budovami v jeho vlastnictví | Autor: Richard Beneš

Na špatné hospodaření státu s budovami v jeho vlastnictví upozornili v Plzni během svého výjezdního zasedání do regionu členové rozpočtového výboru Sněmovny. Jeho předseda Václav Votava (ČSSD) uvedl, že stát naprosto zbytečně staví nové budovy pro své úřady, aniž by využil množství svých zcela nevyužitých objektů. Jako příklad uvedl Votava zcela zbytečnou stavbu nového sídla finančního úřadu v Tachově za 60 milionů korun z roku 2011. Rozpočtový výbor Sněmovny by se měl nyní zaměřovat na podobné nešvary.

Jako jeden z cílů své návštěvy v Plzeňském kraji měli členové rozpočtového výboru také finanční úřad v Tachově. U příležitosti jeho návštěvy uvedl Václav Votava, že investice do stavby této budovy byla zbytečná. „V Tachově je řada nevyužitých budov v majetku státu, například obrovský objekt po bývalém Okresním národním výboru. Má ho ve správě Úřad pro zastupování státu ve věcích majetkových. Ale my vedle postavíme úplně novou budovu,“ řekl Votava.

„Těm zaměstnancům úřadu samozřejmě přeji hezké prostředí, ale někdo by se měl zamýšlet i nad tím, že existují volné budovy a stát by je měl využívat. Stát by měl vědět, jaké má nemovitosti a volné budovy. A často jsou tyto znalosti velmi tristní. Naposledy jsme projednávali definitivní sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu a zástupci vládní dislokační komise ani nevěděli, jaké budovy mají,“ konstatoval Votava.  

S poslancem Votavou souhlasil i jeho kolega Jan Volný (ANO), který je místopředsedou rozpočtového výboru a stejně jako on žije také na Tachovsku a velmi dobře zná tamější poměry. „Mohu potvrdit, že ta nová budova finančního úřadu je neadekvátní, nicméně je to nešvar, který je až do dneška běžný úplně všude. Kolega se nyní vrátil z Jeseníku a tam se má zase stavět úřad práce za 180 milionů, přestože ten úřad má kde bydlet. V Jeseníku jsou prázdné jak budovy města, tak i budovy státní,“ uvedl Jan Volný.

„Myslím si, že jen proto, že nějaký úřad nebo ministerstvo dostalo do rozpočtu tu 170 milionů na výstavbu nového baráku, se ty peníze za každou cenu nemusí prostavět, pokud to není nezbytně nutné. A takových staveb může být 200 až 300 v celé republice. V koncovce pak může být zbytečně prostavěno i několik miliard korun. I tohle je náš úkol, abychom se na to podívali a pohlídali to. Chceme rozvíjet infrastrukturu, chceme, aby se trošku nastartoval nějaký vývoj ekonomiky, je třeba do toho nalít nějaké prostředky, ale musí být účelně vynaloženy,“ dodal místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný.

Fotogalerie

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jan Volný a předseda rozpočtového výboru Václav Votava na tiskové konferenci v Plzni poukázali na špatné hospodaření státu s budovami v jeho vlastnictví | Autor: Richard Beneš