Jsme televize vašeho kraje

Soud rozhodl, že PMDP musí zveřejnit starou smlouvu na vymáhání pokut za jízdu na černo

Plzeň, publikováno 06.03.2014, autor: Richard Beneš

Pokuty za jízdu na černo si nyní vymáhá od pasažérů sám Plzeňský městský dopravní podnik | Autor: Richard Beneš

Nejvyšší správní soud rozhodl, že Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) musí poskytnout organizaci Člověk v tísni k prostudování smlouvu, uzavřenou s advokátní kanceláří, která pro PMDP vymáhala pokuty udělené černým pasažérům. Nejvyšší správní soud nyní potvrdil dřívější rozhodnutí Krajského soudu v Plzni. Spor se táhl již od roku 2011. Generální ředitel PMDP Michal Kraus uvedl, že společnost soudu respektuje a požadovaný dokument zpřístupní.

Organizace Člověk v tísni se obrátila na soud poté, co se jí PMDP odmítl poskytnout smlouvu, na základě které nadále trval na vymáhání nesporných pohledávek prostřednictvím advokátní kanceláře. Krajský soud rozhodl, že dopravní podnik je veřejnou institucí ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím, protože byl založen a je vlastněn městem, provozuje veřejnou službu a je dotován z veřejného rozpočtu města. Jako takový měl smlouvu poskytnout.

Dopravní podnik proti verdiktu podal kasační stížnost a argumentoval tím, že smlouvu poskytnout nemusí, protože podnikání PMDP je soukromoprávního charakteru a smlouva podléhá obchodnímu tajemství. Nejvyšší správní soud však potvrdil rozhodnutí krajského soudu.

Dopravní podnik organizace Člověk v tísni dlouhodobě kritizovala za to, že své dlužníky nepřiměřeně ruinují a vysoké odměny advokátům pak vyšroubují dluh přistižených černých pasažérů na částku, která mnohonásobně překračuje udělenou pokutu. Rovněž i na základě této kritiky si od letošního ledna vymáhá PMDP sám své pohledávky za černé jízdy pasažérů. 

Fotogalerie

Pokuty za jízdu na černo si nyní vymáhá od pasažérů sám Plzeňský městský dopravní podnik | Autor: Richard Beneš