Jsme televize vašeho kraje

Na magistrátu zavlála tibetská vlajka, hejtmanství se k akci nepřipojilo

Plzeň, publikováno 10.03.2014, autor: Richard Beneš

Tibetská vlajka na budově plzeňského magistrátu | Autor: Richard Beneš

Zatímco na budově plzeňského magistrátu na náměstí Republiky od pondělního rána vlaje tibetská vlajka, hejtmanství stejný prapor nevyvěsí. Tento fakt na jednání zastupitelstva Plzeňského kraje zkritizoval primátor Plzně a zároveň i krajský zastupitel Martin Baxa (ODS). Radnice, školy, úřady i další instituce nejen v České republice vyvěšují tibetskou vlajku na podporu lidu Tibetu, ale i dalších národů, které bojují za svoji svobodu a identitu.

„Zavlaje i na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje tibetská vlajka? Na magistrátu visí již od dnešního rána,“ vznesl dotaz na jednání krajského zastupitelstva primátor Martin Baxa a od hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) se mu dostalo zamítavé odpovědi.

„Představitelé Plzeňského kraje respektují a podporují ochranu lidských práv a svobod a nesouhlasí s jejich porušováním. Na druhou stranu si uvědomují, že problémů obdobného charakteru je ve světě daleko více a neradi by vyjímali a zviditelňovali pouze jeden z nich. Proto se Plzeňský kraj z výše uvedených důvodů k akci „Vlajka pro Tibet“ nepřipojí,“ uvedl hejtman Šlajs s tím, že podobných Tibetů je ve světě mnoho a vyvěšením vlajky se stejně nic nevyřeší.

Město Plzeň se tradičně připojuje k akci Vlajka pro Tibet | Autor: Richard Beneš

Na dvojsečnost tradice s vyvěšováním tibetské vlajky upozornil také náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD), jenž často jedná s českými podnikateli, kteří mají zájem nebo již obchodují s Čínou. „Když s těmi lidmi mluvím, tak si často stěžují na to, že jim stát a naše instituce vyvěšováním tibetské vlajky přidělávají značné problémy a komplikují jejich obchodní vztahy s čínskou stranou,“ dodal náměstek Grüner.    

Česká republika se k celosvětové akci na podporu Tibetu aktivně připojila v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Letos se k akci připojilo kolem 600 radnic obcí a měst. Tibetskou vlajku v pondělí vyvěsil například také Liberecký a Pardubický kraj. 

Fotogalerie

Tibetská vlajka na budově plzeňského magistrátu | Autor: Richard Beneš
Město Plzeň se tradičně připojuje k akci Vlajka pro Tibet | Autor: Richard Beneš