Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé kraje smetli dobrovolným hasičům žádost o dotaci na oslavu založení

Plzeň, Žihle, publikováno 10.03.2014, autor: Richard Beneš

Dobrovolní hasiči mohou zapomenout na krajské dotace na oslavy založení - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Více půl hodiny trvalo zastupitelům Plzeňského kraje projednávání bodu, který se zabýval podporou dobrovolných hasičů v obci Žihle na severním Plzeňsku. Ti si požádali o příspěvek z Fondu hejtmana ve výši 60 tisíc korun na letošní oslavu 140. výročí jejich založení. Po bouřlivé debatě zastupitelé rozhodli o tom, že dobrovolní hasiči ze Žihle na oslavu nedostanou nic a podobně do budoucna skončí i další podobné žádosti.

První škrty v žádosti jednotky dobrovolných hasičů ze Žihle na jejich oslavu založení udělali nejprve samotní radní a to i přesto, že náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) je ze Žihle. Radní doporučili původní žádost o 60 tisíc korun snížit na polovinu. O zbývajících 30 tisících měli rozhodnout zastupitelé. Žádost podrobili ostré kritice opoziční zastupitelé, kteří ji označili za nekoncepční. „Město Blovice také hodně podporuje dobrovolné hasiče, ale myslím si, že by je nikdy nenapadlo chtít peníze na podobnou oslavu,“ uvedl zastupitel a starosta Blovic Jan Poduška(ODS).

Na nebezpečí v případě precedentu upozornila v případě odsouhlasení zmíněné dotace také zastupitelka Marcela Krejsová (ODS). „Kolik takových výročí a oslav by ještě přišlo?“ ptala se Krejsová. Stejného názoru byl i místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec (ODS), který jinak dobrovolné hasiče velmi podporuje. Opoziční zastupitelé dále zdůraznili, že příspěvky na oslavy může kraj přidělovat z přebytků hospodaření. V žádném případě však není vhodné podobné dotace schvalovat ve chvíli, kdy hejtmanství mluví o šetření a škrtech.

Dobrovolní hasiči slavit, mohou, peníze si musí najít jinde než na kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Náměstek hejtmana Ivo Grüner konstatoval, že o žádosti svých spoluobčanů ze Žihle nevěděl, a i když s ní souhlasí, zdrží se hlasování, což také učinil. „Žádost našich dobrovolných hasičů chápu, protože peníze shánějí, kde sedá,“ dodal Grüner.  

Ještě před samotným hlasováním o přidělení dotace slíbil hejtman Václav Šlajs (ČSSD), že se podobná žádost objevila na jednání zastupitelstva naposledy. Stejně jako jeho náměstek, se i hejtman zdržel hlasování o dotaci. Hlasování se zdrželi i další zastupitelé z ČSSD i KSČM, proti hlasovali mnozí zastupitelé z opozice. Návrh na dotaci tak neprošel. Kraj bude do budoucna i nadále podporovat při nákupu techniky, vybavení a v činnosti dobrovolné hasiče, ti ale mohou zapomenout na to, že od hejtmanství dostanou peníze na oslavy založení.  

Fotogalerie

Dobrovolní hasiči mohou zapomenout na krajské dotace na oslavy založení - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Dobrovolní hasiči slavit, mohou, peníze si musí najít jinde než na kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš