Jsme televize vašeho kraje

Před klíčovým jednáním zastupitelstva vyrazil primátor na obhlídku problematické stavby Nového divadla

Plzeň, publikováno 11.03.2014, autor: Richard Beneš

Primátor Martin Baxa si prošel staveniště Nového divadla | Autor: Richard Beneš

Těsně před klíčovým jednáním o dostavbě Nového divadla, které má proběhnout na čtvrtečním jednání zastupitelstva vyrazil v úterý před polednem primátor Martin Baxa (ODS) do terénu, aby si na místě ověřil, jak daleko je firma Hochtief se stavbou nové divadelní budovy. Přítomní zástupci společnosti Hochtief primátora i novináře přesvědčovali o tom, že divadlo stihnou dokončit v termínu.

„Ve čtvrtek na zastupitelstvu budu předkládat materiál o divadle a rozhodně není marné, aby si člověk udělal nějakou fyzickou představu o tom, jak to na stavbě vypadá. Dnes odpoledne budeme mít k dispozici právní stanovisko kanceláře Kocián, Šolc a Balaštík, které se týká oprávněnosti požadavku firmy Hochtief na uhrazení vícenákladů za odvoz zeminy při stavbě divadla. S tímto stanoviskem se seznámí ještě před svým dnešním jednáním jednotlivé zastupitelské kluby. Tento materiál bude rozhodujícím podkladem proto, jak bude nakonec vypadat definitivní návrh usnesení, o němž se bude rozhodovat na jednání zastupitelstva ve čtvrtek,“ uvedl primátor Baxa. Definitivní podoba zmíněného usnesení bude vypracována ve středu.    

Primátor Baxa konstatoval, že všichni lidé z firmy Hochtief jej ujišťovali, že jsou schopni divadlo dokončit tak, aby bylo 2. září podle plánu slavnostně otevřeno. „To je pro mě důležité poselství, se kterým půjdeme před členy zastupitelstva, že 2. září jsme schopni divadlo otevřít. Bude-li shoda na tom, že se má zvolit takové řešení, v což stále doufám. Je patrné, že stavba divadla je ve velmi pokročilé fázi, všechny části jsou těsně před dokončením. Byla by škoda toho nevyužít,“ řekl Baxa.

V tomto hledišti bude 461 míst pro diváky | Autor: Richard Beneš

Podle slov primátora bude zastupitelstvo ve čtvrtek rozhodovat o třech samostatných tématech, která se týkají divadla. V první řadě jde o uhrazení vícenákladů v hodnotě 21 milionů za zemní práce, které byly provedeny. Druhým bodem je rozhodnutí o termínu dokončení divadla a třetí je záležitost kolem divadelních technologií, jejichž uhrazení odsouhlasilo koncem loňského roku zastupitelstvo. Nelze vyloučit revokaci tohoto rozhodnutí, vše záleží na stanovisku kanceláře Kocián, Šolc, Balaštík. „Důležitým faktorem je i to, že město na divadlo čerpá dotaci ve výši 200 milionů korun, která je limitovaná a město musí konat tak, aby nedošlo k ohrožení dotace. Na druhou stranu musíme zvážit to, aby prostředky města byly vynakládány tak, aby to nevzbudilo žádné pochybnosti o účelnosti takového kroku,“ dodal primátor.  

Koordinátor stavby divadla Jaroslav Möller z firmy Hochtief primátorovi i novinářům potvrdil, že divadlo stihne společnost dokončit v termínu. „Každý den na stavbě pracuje 250 lidí. Provozní budova je z větší části hotová,“ řekl Möller.

Představitelé firmy Hochtief seznámili primátora Martina Baxu s průběhem stavby divadla | Autor: Richard Beneš

Přílišným optimismem naopak při prohlídce staveniště nehýřil ředitel Divadla J.K.Tyla Ilja Racek, který se obává posunutí termínu otevření Nového divadla o tři měsíce, což by mělo za následek ztráty na tržbách ve výši až šest milionů korun. „Hrací plány jsou nyní hotové až do konce roku 2015. Jejich narušení by mělo takřka nedozírné následky. Divadlo by nemohlo dodržet závazky vůči abonentům ani vůči zřizovateli. Nemohli bychom dodržet stanovený plán premiér, protože nově připravované tituly již počítají s technickými možnostmi Nového divadla, museli bychom vracet peníze za vstupné předplatitelům, některé připravované tituly bychom museli nechat na jindy. Vše záleží na tom, kolik ze tří měsíců potřebných na stěhování a zkušební provoz divadla by se přesunulo z období prázdnin do divadelní sezony," uvedl Racek.

Divadlo potřebuje na zkušební provoz tři měsíce, počítá s ním od června do konce srpna, přičemž poslední představení ve starém Komorním divadle se uskuteční 30. května. V první polovině června už se má v Novém divadle zkoušet akustika a divadelní technologie. Od 16. června do konce srpna mají divadelníci naplánováno, že naplno poběží zkušební provoz a dvoufázově rozvržené zkoušky souborů, které musí připravit nejen novinky a kromě toho také do nových prostor přenést i 12 starších inscenací.

Fotogalerie

Primátor Martin Baxa si prošel staveniště Nového divadla | Autor: Richard Beneš
V tomto hledišti bude 461 míst pro diváky | Autor: Richard Beneš
Představitelé firmy Hochtief seznámili primátora Martina Baxu s průběhem stavby divadla | Autor: Richard Beneš
Primátor se chvílemi měnil i na fotografa | Autor: Richard Beneš