Jsme televize vašeho kraje

TOP 09: Obáváme se krachu jednání o dostavbě Nového divadla

Plzeň, publikováno 12.03.2014, autor: Richard Beneš

Takto aktuálně vypadá jeviště hlavní scény Nového divadla | Autor: Richard Beneš

Opoziční zastupitelé z TOP 09 se obávají toho, že krachem skončí ve čtvrtek na plzeňském zastupitelstvu projednávání bodu, který se bude zabývat dostavbou Nového divadla. Podle topkařů hrozí nebezpečí, že žádná z předkládaných variant řešení problému nezíská potřebný počet hlasů zastupitelů, firma Hochtief přejde od výhrůžek k činům a nakonec stavbu divadla skutečně zastaví.

„Je středa a my nemáme k dispozici návrh usnesení o divadle a nevíme ani náznakem o čem se bude zítra hlasovat. Stále není jasná žádná varianta. Máme k dispozici pouze různé dokumenty a různá stanoviska. Není mezi nimi jediný návrh řešení. Nemůžeme dosáhnout kladného výsledku zákopovou válkou, kdy se až do posledního okamžiku bude připravovat nějaký návrh usnesení, který nikdo nebude znát a my ho pak máme projednávat. Pohybujeme se od varianty všechno proplatit, až po variantu, která se objevila v posledních dnech, kdy naopak Hochtiefu všechny jeho požadavky na zaplacení zamítneme, ať už se jedná o vícenáklady za odvoz zeminy nebo o nové divadelní technologie,“ řekl zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

Zastupitelé očekávali, že je ke správnému rozhodnutí nasměruje právní stanovisko, které si město nechalo vypracovat od advokátní kanceláře Kocián, Šolc, Balaštík. Tento posudek mají zastupitelské kluby k dispozici od úterka. Na jeho vypracování však měli právní experti poměrně krátkou dobu, není proto jejich stanovisko jednoznačné. „V posudku stojí, že vícenáklady ve výši 21 milionů korun za výkopové práce nemusíme platit, právní situace města je v tomto bodu silná. Právní experti říkají, že kvůli zemině nemá firma Hochtief právo zastavit stavbu,“ uvedl Vozobule.

Jiná situace je u vícenákladů na pořízení nových divadelních technologií za téměř 20 milionů korun, jejichž zaplacení sice zastupitelé odsouhlasili již loni v listopadu, nyní však neleze vyloučit, že budou chtít toto své usnesení revokovat.  Podle advokátní kanceláře hrozí nebezpečí, že Hochtief může zastavit stavbu divadla kvůli neuhrazení částky za nové divadelní technologie.

„Zaplacení divadelních technologií také můžeme zamítnout, ale tam je pravděpodobnost neúspěchu u soudu výrazně vyšší, než v případě výkopových prací. V tomto případě jde o rizikový krok. Tam je potřeba zvážit a definovat rizika postupu. Hrozí nedokončení stavby v termínu, ztráta dotace z ROP ve výši téměř 200 milionů korun a nelze ani vyloučit, že by se od firmy soudně vymohla celá ta částka,“ řekl zastupitel Vozobule.

Hochtief nyní tlačí město ke zdi a požaduje prodloužení termínu předání stavby do 15. června. V případě problémů ze strany města hrozí posunutím termínu předání stavby do zkušebního provozu až na 7. prosince 2014 a finální dokončení divadla by bylo až 9. března 2015, přičemž podle původních plánů se tem mělo začít hrát pro veřejnost už 2. září letošního roku.  

Klíčové jednání o divadle začne na čtvrtečním zastupitelstvu až ve 14.30, kdy dorazí také generální ředitel firmy Hochtief. 

Fotogalerie

Takto aktuálně vypadá jeviště hlavní scény Nového divadla | Autor: Richard Beneš