Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé smetli ze stolu návrhy na omezení individuální dopravy na Americké třídě

Plzeň, publikováno 13.03.2014, autor: Richard Beneš

Návrh na zklidnění Americké třídy na jednání zastupitelstva neprošel | Autor: Richard Beneš

Dvě hodiny diskutovali ve čtvrtek plzeňští zastupitelé o možnosti zklidnění dopravy na Americké třídě v centru města, která měla zůstat v celé délce průjezdná jen pro městskou dopravu. Nakonec při hlasování neprošla ani jedna ze dvou navržených variant, které měly vytlačit automobilovou dopravu z Americké třídy, z níž se nestane výstavní bulvár, jak se původně zamýšlelo. Na Americké třídě zůstane provoz i pro osobní automobily zachován jako doposud. Jednotný názor na dopravní situaci neměli ani zastupitelé z koalice ODS a ČSSD.

S jedním z návrhů na omezení dopravy přišel náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD), který chtěl využít skutečnosti, že se již rok opravuje Wilsonův most a motoristé si zvykli na to, že se přes most nedá jezdit. Rekonstrukce mostu skončí v květnu. Náměstek Šimák navrhnul variantu, podle níž by se zklidnění Americké třídy dosáhlo jejím uzavřením pro osobní automobilovou dopravu v úseku od Škroupovy po Resslovu ulici. Do uzavřených částí Americké třídy by měl povolen vjezd jen MHD, vozidlům TAXI a zásobování.

Druhou variantu, která počítala jen s uzavřením Wilsonova mostu pro individuální dopravu a zprůjezdněním pro vozidla MHD a zásobování, prosazoval zase primátor Martin Baxa (ODS), což by znamenalo úbytek 2000 osobních automobilů denně. Neprošel však žádný návrh. Po ukončení rekonstrukce mostu se doprava vrátí do stavu před zahájením opravy. Ani jedna z předložených variant nevyhovovala opozičním zastupitelům z TOP 09, kteří byli ještě radikálnější. Ti požadovali uzavření Wilsonova mostu a zároveň i úseku od Škroupovy ulice k Mrakodrapu. „Hledají se jen důvody, proto, aby se nic neudělalo. Zklidnění města je veřejným zájmem. Vždy to bude pro nějakou skupinu obyvatel nevýhodné,“ konstatoval zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

Se zklidněním Americké třídy naopak vůbec nesouhlasili představitelé centrálního obvodu. „Chceme zachování původního stavu, který byl před rekonstrukcí mostu. Nebudu hlasovat pro žádnou z navržených variant,“ uvedl zase starosta ÚMO Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS). Stejného názoru byl i starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD). „Uzavřít Americkou třídu pro osobní automobily by nebyl dobrý nápad. Zklidnění Americké by bylo spíš ranou do vazu," řekl Michal Chalupný. Zastupitel Petr Osvlad (ČSSD) zase uvedl, že by byl ochoten pro zklidnění Americké třídy hlasovat pouze v případě, když by bylo hotové druhé dopravní napojení z Lochotína. Pro určité zklidnění Americké třídy byl zase zastupitel Jiří Bis. Ten navrhl zklidnit komunikaci, ale rozumně, aby se nezlikvidovalo centrum města, které by mohlo upadat a pustnout.    

Omezení dopravy na Americké třídě by rozhodně uvítaly Plzeňské městské dopravní podniky, které by na jedné lince ročně uspořily až dva miliony korun. Hustý provoz již totiž způsobuje zdržení spojů a prodražení provozu.

Fotogalerie

Návrh na zklidnění Americké třídy na jednání zastupitelstva neprošel | Autor: Richard Beneš