Jsme televize vašeho kraje

Divadelní krize mírně zažehnána, Hochtief slíbil, že divadlo se stihne otevřít 2. září

Plzeň, publikováno 13.03.2014, autor: Richard Beneš

Vizualizace Nového divadla v Plzni | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Čtyři hodiny diskutovali plzeňští zastupitelé, mnohdy velmi vzrušeně a emotivně o tom, jakým způsobem postupovat ve věci ohrožené dostavby Nového divadla. Ve finále se dobrali k výsledku, za který by se nemusela stydět ani chytrá horákyně. Zastupitelé odhlasovali, že neuhradí zhotoviteli stavby, firmě Hochtief, vícepráce ve výši 21 milionů korun, které měly vzniknout za výkopové práce a odvoz zeminy, nebudou revokovat již schválené usnesení na uhrazení vícenákladů za divadelní technologie. Dále představitelé města umožnili firmě Hochtief posunout mírně termíny předání a dokončení stavby divadla. Za to se jim od Hochtiefu dostalo příslibu, že divadlo bude otevřené podle plánu 2. září 2014.

Zástupci města si na své klíčové jednání o dostavbě Nového divadla pozvali nejen generálního ředitele zhotovitele stavby z firmy Hochtief, ale také experta z advokátní kanceláře Kocián, Šolc, Balaštík. První z nich měl vysvětlit další postup stavební firmy a druhý měl na základě posudku objasnit zastupitelům, zda zaplatit, či nezaplatit požadované vícenáklady v celkové výši 40 milionů korun.

„Chceme divadlo otevřít 2. září. Znamená to ale, že nás necháte pracovat na stavbě. Nebudete revokovat usnesení zastupitelstva o uhrazení nákladů na divadelní technologie.  Ne proto, že bychom měli strach, že divadelní technologie u soudu neobhájíme, ale proto, že potřebujeme mít jistotu, jak dále postupovat,“ diktoval si podmínky generální ředitel Hochtief Tomáš Bílek.

A v direktivách šéf stavební firmy pokračoval. „Přestože si myslíme, že to je od nás nadstandardní krok, že po vás nepožadujeme v tomto okamžiku schválení a podepsání dodatku o výkopových pracích, tak říkáme a připouštíme, že budeme dál pokračovat ve stavbě tak, abychom dokončili a předali divadlo v termínu 2. září. Výkopové práce budou předmětem nějakého dalšího řízení, ať už to bude rozhodčí nebo obecní soud. Tohle riziko na sebe vezmeme, protože jsme si v něm relativně jistí. Ale rozhodně to není tak, že bychom v rámci nějakého obchodu s městem Plzeň chtěli odstoupit od toho požadavku, že chceme mít zaplacené výkopové práce. Vnímáme to jako vstřícný krok, abychom mohli pokračovat dál v té práci,“ uvedl generální ředitel firmy Hochtief.

Od zástupce pražské advokátní kanceláře se zase zastupitelé dozvěděli, že zhotovitel stavby má povinnost oznámit vícepráce předtím, než je začne dělat. Objednavatel stavby pak nemá povinnost takový dodatek k smlouvě uzavřít. Pokud zhotovitel provedl vícepráce bez podepsaného dodatku, porušil tak smlouvu a zadavatel stavby by neměl nic platit. Z těchto důvodů zhotovitel nemá právo přerušit práce na stavbě. Tato informace pak byla klíčovou při rozhodování zastupitelů, kteří nakonec neodhlasovali uhrazení vícenákladů ve výši 21 milionů za sporný odvoz zeminy.

Smířlivější byli naopak zastupitelé v případě loni schváleného usnesení o uhrazení vícenákladů na nové divadelní technologie za necelých dvacet milionů korun. Vzhledem k tomu, že se jich 18 zdrželo hlasování, zůstalo v platnosti původní usnesení. Úspěšná byla firma Hochtief se svým požadavkem na prodloužení termínů předání stavby a dokončení stavby divadla. Zastupitelé uznali, že v důsledku realizace víceprací divadelních technologií se jejich montáž zpozdila. Odsouhlasili proto předání stavby do zkušebního provozu z původního termínu 30. dubna na 15. června, uvedení stavby do provozu se pak posunuje z 1. srpna na 1. září.

Někteří zastupitelé se pak dožadovali od představitelů firmy Hochtief prohlášení, zda budou ještě nárokovat nějaké další vícenáklady. Jednoznačné odpovědi se však nedočkali. Za všechny pak tento náročný bod programu lakonicky zakončil opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). „Takže konec nebude nikdy!“   

Fotogalerie

Vizualizace Nového divadla v Plzni | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz