Jsme televize vašeho kraje

Hochtief stále mlží o tom, zda hora vytěžené zeminy ve Lhotě pochází ze stavby Nového divadla

Plzeň, publikováno 14.03.2014, autor: Richard Beneš

Vizualizace Nového divadla v Plzni | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pořádné obrátky nabírá kauza odvozu zeminy z rozestavěného plzeňského divadla. Dodavatel stavby, kterým je firma Hochtief, požadoval po magistrátu 21 milionů korun za podivný odvoz a uložení kontaminované zeminy na speciálních skládkách. Jenže subdodavatelská firma Robstav ji nejspíš jednoduše vyložila na soukromých pozemcích. Štábu televize ZAK se podařilo najít svědka, který nyní nejasnosti s přesunem zeminy potvrdil. Údajně kontaminovaná zemina odvezená ze stavby divadla měla skončit na třech soukromých pozemcích. Generální ředitel Hochtiefu Tomáš Bílek ve čtvrtek na jednání plzeňského zastupitelstva tvrdil, že firma zeminu nechala odvézt na speciální skládky.

Obrovská hromada zeminy se před rokem například objevila na soukromém pozemku v obci Lhota u Plzně, což vyvolalo obrovskou vlnu nevole u obyvatel i u vedení obce. Skutečnost, že zemina vytěžená na staveništi divadla se objevila na skládce ve Lhotě, připustil v pátek i nově jmenovaný technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). „Existují velmi silné indicie, že zemina z divadla byla odvážená na pozemek ve Lhotě. Město Plzeň získalo od firmy Hochtief čestné prohlášení o tom, že zeminu odvážel její subdodavatel v souladu se zákonem,“ řekl náměstek Šindelář. Dodal, že město Plzeň nyní pomůže řešit situaci ve Lhotě, která je jedním z městských obvodů. Přizvat chce i firmy zainteresované do problému.

Těžkou hlavu z celé situace má už delší dobu starostka Lhoty Zdeňka Hončarová (ODS), která stejně jako její spoluobčané pátrá po původu hory zeminy, která hyzdí obec. „Jediný dokument, který jsme kdy dostali, byl dokument, kde je napsáno, že ve Lhotě žádná zemina z divadla není. Je tam čestné prohlášení dodavatele stavby,“ uvedla pro televizi ZAK starostka Hončarová. Haldy, kde mělo být maximálně šest tisíc kubíků zeminy, nechala starostka zaměřit a zjistila, že zeminy je tam víc než dvojnásobek. Na radnici ve Lhotě se od loňského dubna začali obracet občané s tím, že se do Lhoty navážela nějaká zemina a ptali se, odkud je. Nyní se ozývají další svědci, kteří tvrdí, že se zemina do Lhotky vozila ze stavby Nového divadla v Plzni.

Že je možná všechno trochu jinak, potvrdil pro ZAK i bývalý řidič subdodavatelské firmy Robstav, která zeminu odvážela, jenž si ovšem nepřál zveřejnit totožnost. „Já tam osobně jezdil jako řidič u firmy Robstav. Jezdili jsme se zeminou do Lhoty, do Tymákova a na haldu o Borských polí v Plzni,“ řekl řidič. Šest týdnů prý jezdila nákladní auta do lesa u nových domků v Tymákově, na skládku u Borských polí a do Lhoty. Podle slov řidiče nešlo jen o čistou zeminu, byly tam například kabely a suť, která zapáchala od nafty. Do Tymákova se prý vozily kusy asfaltu a betonů. Řidič uvedl, že lidé z firmy Hochtief pracující na stavbě divadla museli dobře vědět, kam se odtěžená zemina a suť z výkopů odváží.

Plzeňští zastupitelé se ve čtvrtek dotazovali vedení firmy Hochtief, kam odváželo vytěženou zeminu, za jejíž likvidaci nyní společnost po městu požaduje zaplatit 21 milionů korun. Dále se zastupitelé pídili po existenci vážních lístků, které obvykle vystavují jako doklad. „Není pochyb o tom, že se zemina odvážela. Neříkáme, že se to vozilo do Lhoty. Odváželi jsme ji prostřednictvím naší subdodavatelské firmy Robstav stavby,“ konstatoval generální ředitel Hochtiefu Tomáš Bílek. Na dotaz zastupitelů, zda tedy ví, kam Robstav skutečně vozil zeminu, odpověděl Bílek se značnou dávkou arogance. „Nejezdíme za jejich auty, nevíme to. V žádném projektu nekontrolujeme naše subdodavatele, kam to odváží. Máme s nimi smlouvu, která jim ukládá, jak mají podle zákona nakládat s vytěženou zeminou. Od našich subdodavatelů nepožadujeme žádné vážní lístky,“ řekl Bílek. Zřejmě i na základě této odpovědi odmítli ve čtvrtek zastupitelé firmě Hochtief proplatit požadované vícepráce za odvoz zeminy a celá věc se tak zřejmě dostane před soud.

Případem záhadné zeminy ve Lhotě u Plzně se už začala zabývat také Česká inspekce životního prostředí. Uvažuje se dokonce i o rozborech zeminy od divadla a ze Lhoty, aby se jasně potvrdilo, jestli jde o totožný materiál.

Fotogalerie

Vizualizace Nového divadla v Plzni | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz