Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil končí ve funkci, odvolal jej prezident na návrh premiéra

Praha, Plzeň, publikováno 27.06.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil při návštěvě nově vybudovaného Okresního zastupitelství Plzeň jih | Autor: Richard Beneš

Z funkce ministra spravedlnosti odvolal ve středu prezident republiky Václav Klaus zcela nečekaně Jiřího Pospíšila (ODS). Prezident jednal na návrh premiéra Petra Nečase (ODS). Svůj krok odůvodnil Nečas tím, že klesla důvěra v manažerské schopnosti Pospíšila vzhledem k přípravám rozpočtu resortu Ministerstva spravedlnosti na rok 2013. Pro premiéra bylo nepřijatelné, že Pospíšil požádal o navýšení rozpočtu pro ministerstvo o několik stovek milionů korun.

Nečas novináře informoval v tom smyslu, že nemohl připustit stav, kdy celá vláda škrtá a kvůli snižování rozpočtu odešel ministr i školství Josef Dobeš (VV). Podle jeho je nepřípustné, aby pár týdnů poté, co vláda přestála krizi, přinesl ministr na vládu návrh na navýšení rozpočtu svého resortu o miliardu korun. Tento krok měl na vládu demoralizující účinek. „Nemohu připustit privilegované zacházení. Aby to vypadalo, že když je někdo ministrem za ODS, tak se k němu v rozpočtové oblasti přistupuje jinak,“ uvedl premiér Nečas. 

„Rozhodnutí premiéra respektuji, je to jeho plná pravomoc,“ komentoval své odvolání Jiří Pospíšil. Se svým působením na ministerstvu byl spokojen, podařilo se mu prosadit dva právní kodexy a zkrátil délku soudního řízení. Dlouhodobě patřil mezi nejpopulárnější a nejdůvěryhodnější politiky v zemi. Pospíšil nyní hodlá omezit svoji politickou činnost a chce pracovat pro proslulou mecenášku umění Medu Mládkovou, se kterou už v minulosti spolupracoval. Šestatřicetiletý Pospíšil je předsedou regionálního sdružení ODS v Plzeňském kraji.  

Jiří Pospíšil při návštěvě nově vybudovaného Okresního zastupitelství Plzeň jih | Autor: Richard Beneš 

Křeslo pod ministrem spravedlnosti se začalo povážlivě hýbat již letos v únoru v souvislosti s podivnou činností a personálními spory, kterými se zmítalo pražské vrchní státní zastupitelství. Tehdy se však Pospíšil ve funkci ještě udržel.

„Jsem tímto krokem naprosto šokován a je pro mě nepochopitelný, Jiří Pospíšil vykonal obrovský kus práce a hlavně svými činy vytvářel prostor pro obnovu důvěry k justici, ale i důvěry k politice obecně. Jeho odvolání je těžkou ranou pro toto úsilí,“ komentoval odvolání Pospíšila primátor Plzně Martin Baxa (ODS). 

Petr Nečas při návštěvě Plzně, kdy ještě neplánoval odvolání Jiřího Pospíšila | Autor: Richard Beneš

„Je to v rukou pana premiéra, odvolat ministra Pospíšila. Dopředu jsme to nikdo nevěděli, pro mě to byl blesk z čistého nebe, nic takového jsem netušil. Pan Pospíšil je profesionál a je to jeden z nejlepších ministrů, kterého ODS měla, samozřejmě z našeho pohledu. Je to krok, kterému nerozumíme,“ uvedl k případu odvolání ministra místopředseda regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje Roman Jurečko. „Musím se zeptat pana Pospíšila, jak to odvolání probíhalo, nic o tom zatím nevím, každopádně odvolat takto ministra a místopředsedu strany je dost zvláštní způsob. O důvodech k odvolání můžeme spekulovat, jsem ovšem přesvědčen o tom, že ministr, který byl ve funkci téměř šest let musel zvládat sestavování rozpočtů na příští roky,“ řekl Jurečko.

Místopředseda regionu Roman Jurečko nevyloučil ani možnou kandidaturu Jiřího Pospíšila v podzimních krajských volbách na post hejtmana Plzeňského kraje. „V pondělí budeme mít řádnou oblastní radu, kterou rozšíříme o předsedy oblastí našeho regionu a budeme se o dalším postupu domlouvat. Poslední události k možné kandidatuře Pospíšila směřují. Následně 9. července Máme řádnou výkonnou radu ODS, jejímž jsme členem a tam budeme po premiérovi požadovat nějaké vysvětlení, protože si myslím, že takovéto zásahy by se měly řešit s lidmi z regionu,“ dodal Jurečko.

Odvolání Jiřího Pospíšila zaskočilo i další politiky v Plzeňském kraji.

„Jiřího Pospíšila jsem znal od počátku jeho politické kariéry a mohu o něm prohlásit, že to je nesmírně pracovitý a slušný člověk. Měl jsem o něm pochybnosti, když byl v Topolánkově vládě a spolupracoval s tehdejší bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Naopak z jeho působení v Nečasově vládě jsem měl dobrý pocit a jeho kroky vedly správným směrem. Vysoce jsem hodnotil například jmenování nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. O to více mě nyní překvapil a zaskočil současný krok premiéra i prezidenta,“ řekl pro Regionpodlupou.cz Petr Náhlík, člen rajského výboru KDU-ČSL v Plzeňském kraji.  

„Je to určitě nešťastné rozhodnutí pana Nečase, možná že unáhlené. To jeho vysvětlení mě osobně nestačí. Nechci spekulovat,  ale odvolání ministra Pospíšila určitě vyvolává řadu otázek i s ohledem na to, co se děje v justici,“ reagoval na odvolání ministra Michal Šnebergr, starosta Železné Rudy a místopředseda regionálního sdružení ODS.

„O odvolání ministra Pospíšila se mluvilo delší dobu. Zřejmě pan premiér Nečas potřebuje posílit z jiného kraje, ale o tom se těžko spekuluje. Těch možností je strašně moc. Jestli mění horšího za lepšího, můžeme hodnotit, až oznámí to další jméno,“ vyjádřil se k situaci kolem odvolání ministra Pospíšila poslanec a senátorský kandidát za ČSSD Jan Látka.

Fotogalerie

Jiří Pospíšil při návštěvě nově vybudovaného Okresního zastupitelství Plzeň jih | Autor: Richard Beneš
Jiří Pospíšil na návštěvě nově vybudovaného Okresního zastupitelství Plzeň jih | Autor: Richard Beneš
Petr Nečas při návštěvě Plzně, kdy ještě neplánoval odvolání Jiřího Pospíšila | Autor: Richard Beneš