Jsme televize vašeho kraje

Politiky z regionu překvapilo odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti

Plzeňský kraj, publikováno 27.06.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil ještě ve funkci ministra vlády Petra Nečase | Autor: Richard Beneš

Politiky z Plzeňského kraje napříč politickým spektrem odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti překvapilo a zaskočilo. Členové regionálního sdružení ODS budou po premiérovi požadovat vysvětlení tohoto kroku. Regionpodlupou.cz zjišťoval reakce představitelů politických stran v kraji.

„Jsem tímto krokem naprosto šokován a je pro mě nepochopitelný, Jiří Pospíšil vykonal obrovský kus práce a hlavně svými činy vytvářel prostor pro obnovu důvěry k justici, ale i důvěry k politice obecně. Jeho odvolání je těžkou ranou pro toto úsilí,“ komentoval odvolání Pospíšila primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Je to v rukou pana premiéra, odvolat ministra Pospíšila. Dopředu jsme to nikdo nevěděli, pro mě to byl blesk z čistého nebe, nic takového jsem netušil. Pan Pospíšil je profesionál a je to jeden z nejlepších ministrů, kterého ODS měla, samozřejmě z našeho pohledu. Je to krok, kterému nerozumíme,“ uvedl k případu odvolání ministra místopředseda regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje Roman Jurečko. „Musím se zeptat pana Pospíšila, jak to odvolání probíhalo, nic o tom zatím nevím, každopádně odvolat takto ministra a místopředsedu strany je dost zvláštní způsob. O důvodech k odvolání můžeme spekulovat, jsem ovšem přesvědčen o tom, že ministr, který byl ve funkci téměř šest let musel zvládat sestavování rozpočtů na příští roky,“ řekl Jurečko.

Místopředseda regionu Roman Jurečko nevyloučil ani možnou kandidaturu Jiřího Pospíšila v podzimních krajských volbách na post hejtmana Plzeňského kraje. „V pondělí budeme mít řádnou oblastní radu, kterou rozšíříme o předsedy oblastí našeho regionu a budeme se o dalším postupu domlouvat. Poslední události k možné kandidatuře Pospíšila směřují. Následně 9. července Máme řádnou výkonnou radu ODS, jejímž jsme členem a tam budeme po premiérovi požadovat nějaké vysvětlení, protože si myslím, že takovéto zásahy by se měly řešit s lidmi z regionu,“ dodal Jurečko.

„Jiřího Pospíšila jsem znal od počátku jeho politické kariéry a mohu o něm prohlásit, že to je nesmírně pracovitý a slušný člověk. Měl jsem o něm pochybnosti, když byl v Topolánkově vládě a spolupracoval s tehdejší bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Naopak z jeho působení v Nečasově vládě jsem měl dobrý pocit a jeho kroky vedly správným směrem. Vysoce jsem hodnotil například jmenování nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. O to více mě nyní překvapil a zaskočil současný krok premiéra i prezidenta,“ řekl pro Regionpodlupou.cz Petr Náhlík, člen rajského výboru KDU-ČSL v Plzeňském kraji. 

Jiří Pospíšil ještě ve funkci ministra vlády Petra Nečase | Autor: Richard Beneš

„Je to určitě nešťastné rozhodnutí pana Nečase, možná že unáhlené. To jeho vysvětlení mě osobně nestačí. Nechci spekulovat,  ale odvolání ministra Pospíšila určitě vyvolává řadu otázek i s ohledem na to, co se děje v justici,“ reagoval na odvolání ministra Michal Šnebergr, starosta Železné Rudy a místopředseda regionálního sdružení ODS.

„Rozhodnutím premiéra jsem šokována. Je to nečekané a neodůvodnitelné rozhodnutí, protože Jiří Pospíšil byl jedním z nejpracovitějších ministrů, za kterým jeho práce byla viditelná, dělal skutečné kroky ve svém resortu,“ komentovala událost dne Marcela Krejsová (ODS), lídr kandidátky občanských demokratů pro krajské volby. „Pan Pospíšil má moji absolutní podporu, a pokud by měl zájem o místo lídra kandidátky do krajských voleb, rádu mu ho uvolním. Zároveň nevěřím tomu, že by ODS zůstala lhostejná k rozhodnutí předsedy vlády,“ dodala Marcela Krejsová. 

„O odvolání ministra Pospíšila se mluvilo delší dobu. Zřejmě pan premiér Nečas potřebuje posílit z jiného kraje, ale o tom se těžko spekuluje. Těch možností je strašně moc. Jestli mění horšího za lepšího, můžeme hodnotit, až oznámí to další jméno,“ vyjádřil se k situaci kolem odvolání ministra Pospíšila poslanec a senátorský kandidát za ČSSD Jan Látka.

„Je to záležitost pana premiéra, koho si odvolá a samozřejmě i ODS. Pravdou je, že mě to odvolání skutečně překvapilo. Pravé důvody k odvolání zná předseda vlády, já osobně se nedomnívám, že pravými důvody jsou ty, které dnes uvedl Petr Nečas. Pokud Jiří Pospíšil bránil prošetřování některých kauz, jak se také říká, nebudu tuto záležitost komentovat,“ řekl sociálně demokratický poslanec Václav Votava a člen Krajského výkonného výboru ČSSD. Podle jeho slov už se v minulosti hovořilo o tom, že by mohl Pospíšil figurovat na kandidátce pro podzimní krajské volby, ale tehdy si nepřál premiér Nečas, aby ministři jeho vlády kandidovali. „Nepřekvapilo by mě proto nyní, kdyby Jiří Pospíšil hledal nějaké nové politické uplatnění,“ dodal poslanec Votava. 

Odvolání Pospíšila bylo velkým překvapením i pro náměstka hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünera (ČSSD). „Důvodům k jeho odvolání nerozumím, pokud se mluví o tom, že byl nekompetentní v rámci financování svého resortu, tak o těchto informacích věděla vláda, vědělo o tom ministerstvo. Loni požadovala sociální demokracie přesně tuto sumu, o kterou navýšil Pospíšil svůj rozpočet, do vězeňství k tomu, aby nedošlo ke kolapsu. Myslím si, že to byl jen zástupný problém a že se jedná o nějaké jiné politické hry uvnitř ODS,“ řekl Grüner. 

"Odvolání pana ministra Pospíšila mě velice zaskočilo a stejně jako kdokoliv jiný, jsem ho nečekal. Jedná se ale o vnitřní věc ODS. Doufám však, že pan premiér nebude bránit návrhu nejvyššího státního zástupce Dr. Zemana na personální obsazení vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze. Jedině tak může předejít spekulacím, že odvolání pana ministra Pospíšila je kvůli tomu," komentoval případ Ondřej Ženíšek, šéf plzeňské TOP 09.

Fotogalerie

Jiří Pospíšil ještě ve funkci ministra vlády Petra Nečase | Autor: Richard Beneš
Jiří Pospíšil | Autor: Richard Beneš