Jsme televize vašeho kraje

Zvětšená Techmanie se poprvé předvedla v celé své kráse, nechyběla u toho politická elita

Plzeň, publikováno 28.03.2014, autor: Richard Beneš

Techmanie zaujme již svým hlavním vstupem | Autor: Richard Beneš

Na Den učitelů otevřelo plzeňské science centrum Techmania novou halu a výrazně tak zvětšilo svoji plochu na současných 12 500 čtverečních metrů. Rekonstrukce zchátralé historické škodovácké haly stála včetně vybavení 330 milionů korun. Na akci ani tentokrát, stejně jako při loňském otevření planetária v areálu Techmanie, nechyběla plzeňská politická elita, od hejtmana, primátora, přes poslance, senátory, krajské i městské zastupitele, úředníky, až po kandidáty do Europarlamentu.

Nejdůležitější hosté sedící během slavnostního aktu v první řadě museli prokázat notnou dávku osobní statečnosti, protože těsně před nimi prováděli experti z Techmanie mnohdy hodně nebezpečně vyhlížející chemické pokusy i další experimenty, při nichž nebyla nouze o exploze, gejzíry a oblaka hustého kouře. Naštěstí se vše obešlo bez nehod a všichni vyvázli s čistými obleky.

A co je vlastně nyní v rozšířené Techmanii k vidění? Celá řada nových interaktivních expozic, špičkově vybavené laboratoře na biologii, chemii a fyziku, klubovny, dílny, show, workshopy, 3D a 2D projekce a velké zázemí pro občerstvení a odpočinek. Na své si přijdou při pokusech nejen děti, ale i dospělí. Vlastní silou mohou například rozpohybovat vodní turbínu, změří si sílu stisku ruky a výsledek porovnají ji se stiskem čelistí některých zvířat, zjistí obsah vody ve svém těle a opět ho porovnají s jinými tvory. A to je jen malá ochutnávka toho, co lze v Techmanii zažít. Návštěvníci se v hlavní budově science centra setkají s novými expozicemi Obnovitelné zdroje energie nebo Člověk a zvíře. Vyzkoušet si mohou 60 tradičních exponátů zaměřených na fyzikální jevy v expozici Edutorium.

První řada patřila vedení města, kraje, ZČU, Škody Transportation a Techmanie | Autor: Richard Beneš

„Science centra jsou v systému vzdělávání inovačním prvkem. Díky nim se do vzdělávání snadněji dostávají aktuální témata a nové nástroje. Mezi ty hlavní patří interaktivita, vlastní prožitek a zábava,“ uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

„Vytváříme celou řadu vzdělávacích programů, které doplňují a rozšiřují rámcové vzdělávací plány a pomáhají žákům základních a středních škol najít svůj vztah k technickým a přírodovědným oborům,“ konstatoval vedoucí vývoje science centra David Lobotka. Důležitost Techmanie vyzdvihla i rektorka ZČU Ilona Mauritzová, podle jejíchž slov dává dospělým i dětem příležitost poznávat nové věci, nenásilně se učit a probouzet jejich fantazii.

Celá Techmanie sídlící v revitalizovaném areálu bývalé Škody nyní zabírá plochu 30 tisíc čtverečních metrů. Vedle nové haly je součástí science centra také první 3D planetárium v ČR za 150 milionů korun, které se otevíralo loni v listopadu, dále k němu patří také nový parkovací dům. Celková dotace na planetárium, jeho interaktivní expozice a na rozšíření Techmanie činila téměř 600 milionů korun. V letech 2008 až 2013 navštívilo Techmanii 300 tisíc návštěvníků, exponáty byly na ploše 3000 metrů čtverečních. Díky planetáriu a novým expozicím se očekává roční návštěvnost 200 tisíc lidí.

Dívky si vyzkoušely sílu jejich stisku | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Techmanie zaujme již svým hlavním vstupem | Autor: Richard Beneš
Ineraktivní pokusy pobaví i poučí | Autor: Richard Beneš
Hravost je vlastní i politikům z TOP 09 | Autor: Richard Beneš
První řada patřila vedení města, kraje, ZČU, Škody Transportation a Techmanie | Autor: Richard Beneš
Dívky si vyzkoušely sílu jejich stisku | Autor: Richard Beneš
Plocha Techmanie je velkolepá | Autor: Richard Beneš