Jsme televize vašeho kraje

Změna pro Plzeň chce přimět zastupitele, aby hlasovali o úplném zákazu výherních automatů

Plzeň, publikováno 31.03.2014, autor: Richard Beneš

Změna pro Plzeň | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Do další fáze boje proti hazardu v Plzni vyráží nové politické uskupení Změna pro Plzeň, které v úterý zahájí u stánku v Sadech Pětatřicátníků sběr podpisů pod žádost o projednání návrhu vyhlášky v plzeňském zastupitelstvu, která by zakázala výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály na celém území Plzně. Pokud se podaří pod návrh vyhlášky získat alespoň 670 podpisů, dostane se zřejmě k projednání na program dubnového zasedání zastupitelstva. Aby se zastupitelstvo muselo vyhláškou zabývat, je totiž potřeba získat pod návrh podpisy alespoň 0,5 procenta plzeňských občanů.

„Změna pro Plzeň tak reaguje na laxní přístup města při regulaci hazardu. Město Plzeň má vyhlášku regulující hazard od dubna 2012, kdy zastupitelé stanovili počet povolených heren v Plzni na 81. Ještě téhož roku v prosinci však zastupitelé počet povolených heren v Plzni zvýšili na 118 a znovu v září 2013 počet heren zastupitelé opět změnou vyhlášky navýšili počet heren v Plzni na 130,“ uvedl Martin Marek ze Změny pro Plzeň.

Představitelé Změny pro Plzeň nesouhlasí s tím, že se počet heren povolených městskou vyhláškou dvakrát po sobě zvýšili, zatímco trend v jiných městech je opačný. „Proto jsme se rozhodli, že využijeme zákona o obcích a prostřednictvím podpisů prosadíme projednání návrhu nulové vyhlášky k tvrdému hazardu na dubnové jednání zastupitelstva,“ říká Martin Marek. Za přijetí vyhlášky, která by zakázala na celém území města Plzně výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály, již probíhá od loňského roku internetová petice na stránkách www.plzenbezhazardu.cz, ke které se doposud připojilo 992 občanů. Na stejných stránkách Změna pro Plzeň představila i svůj návrh vyhlášky.

„Většina stran měla před volbami ve svém programu razantní regulaci hazardu v Plzni, ale výsledky tomu neodpovídají. Proto chceme, aby ještě stávající zastupitelstvo projednalo naši žádost o nulovou toleranci hazardu a tím zastupitelé jasně ukázali obyvatelům Plzně, jaký postoj k tomuto závažnému tématu zaujímají,“ zdůraznil Marek. Ten předpokládá, že k získání potřebného počtu 670 podpisů budou stačit jen tři dny. Organizátoři tak pohodlně dodrží desetidenní lhůtu na to, aby zmíněný návrh nechali zařadit do programu nejbližšího jednání zastupitelstva, jež se uskuteční 24. dubna.

„Situace v Plzni je alarmující, žádná regulace hazardu se ve skutečnosti nekoná. Jiná města v našem kraji, jako například Klatovy, přistoupila k razantní regulaci výherních automatů, ale Plzeňští zastupitelé se stále tváří jako by problém neexistoval. Přitom jen za loňský rok skončilo ve hracích automatech v Plzni více než 1,5 miliardy korun. Velká část peněz, které končí v automatech, přitom pochází z trestné činnosti, nebo také ze sociálních dávek. Jsou to peníze, které pak chybějí v rodinách a také místním podnikatelům, když by mohly být utraceny například za nákupy a služby,“ dodala Renata Zoubková ze Změny pro Plzeň.

Fotogalerie

Změna pro Plzeň | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz