Jsme televize vašeho kraje

Plzeňané, chystejte recepty a uvařte si společně se sousedy při Evropském dni sousedů

Plzeň, publikováno 01.04.2014, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš

Evropský den sousedů se bude poprvé slavit 31. května po celé Plzni a obyvatelé města tak dostanou unikátní možnost seznámit se a poznat své sousedy, uspořádat společné grilování či piknik. Organizátoři akce z týmu Plzeň 2015 slibují, že přispějí balíčkem surovin, nebo zajistí krátké hudební vystoupení. Evropský den sousedů je novou podobou červnové akce Den Meliny Mercouri, pouliční party, konané na počest zakladatelky projekt Evropské hlavní město kultury. Zatímco se v minulých čtyřech letech konala na uzavřené Americké třídě v centru Plzně, letos se akce přesune do všech městských částí.

„Hrajete v kapele, máte divadelní soubor, umíte háčkovat nebo vykládat karty? Chcete předvést svoje umění ostatním? Aktivní skupinky lidí i jednotlivci se mohou do konce dubna přidat do programu jednoho z celkem 15 ohnisek, která připravují program odpoledne pro veřejnost,“ uvedla Soňa Rychlíková z týmu Plzeň 2015. „Doufáme v založení nové tradice, která zůstane v Plzni i po roce 2015, kdy by Evropský den sousedství měl být součástí kalendáře hlavních venkovních akcí projektu Evropské hlavní město kultury. Oslovujeme ke spolupráci radnice městských částí, aby Plzeňané mohli s jejich podporou realizovat Evropský den sousedství každoročně,“ vysvětlila Rychlíková.

Letošní den sousedů nabídne celodenní aktivity. Dopoledne bude patřit komentovaným procházkám po městských částech, kde budou mít lidé příležitost sdílet své vzpomínky a zkušenosti z míst, kde žijí. Odpoledne bude na vybraných místech probíhat kulturní program a v podvečer Plzeň zahalí vůně společného vaření. Lidé se mohou k pořádání sousedských večeří hlásit do 30. dubna přes e-mail sousede@plzen2015.cz.

Fotogalerie

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš