Jsme televize vašeho kraje

Ministr školství prodloužil agónii právnické fakulty o jeden rok, univerzita chce bojovat dál za její záchranu

Plzeň, publikováno 28.06.2012, autor: Richard Beneš

Budova plzeňské právnické fakulty | Autor: Richard Beneš

Šanci na dokončení studia na plzeňské právnické fakultě dal studentům ministr školství Petr Fiala, který na návrh akreditační komise prodloužil magisterskému programu akreditaci o jeden rok až do 31. 10. 2013. Během této doby mohly vytvořit podmínky pro dostudování všech stávajících studentů. Nové studenty však fakulta na základě dřívějšího rozhodnutí už přijímat nebude. Ministr Fiala předtím také zrušil rozhodnutí exministra školství Josefa Dobeše (VV), který akreditaci fakultě prodloužil do roku 2016.

„Západočeská univerzita tento návrh respektuje s tím, že dostala prostor šestnácti měsíců, aby naplnila podmínky Akreditační komise a na Západočeské univerzitě mohli následně dostudovat všichni stávající studenti Fakulty právnické. Aby byl tento cíl naplněn, je Západočeská univerzita připravena podat v průběhu roku novou žádost o prodloužení akreditace na dostudování zbývajících ročníků,“ uvedla rektorka univerzity Ilona Mauritzová. Vedení univerzity bude muset přijmout taková opatření, která Akreditační komisi přesvědčí o tom, že i ostatní ročníky mohou na Západočeské univerzitě dokončit studium.

Příliš nadšený ovšem není z nového rozhodnutí ministerstva děkan fakulty Jan Pauly, který se domnívá, že zaručuje dokončení studia jen studentům, kteří nyní půjdou do pátého ročníku. „Jestliže mám rozhodnutí o akreditaci na jeden rok, tak mi ukažte kouzelníka, který bude schopen personálně i ekonomicky zabezpečit chod fakulty,“ říká děkan Pauly a obává se, toho, že současná situace povede k odchodům pedagogů. Stejně tak se budou snažit opustit potápějící se fakultu i mnozí její studenti.

Snahy stovek studentů plzeňské právnické fakulty o přestupy už potvrdily zástupci ostatních právnických fakult v Praze, Brně a Olomouci. „Bohužel máme smůlu, přestoupit prý nemůžeme. Bylo nám řečeno, že se můžeme znovu přihlásit ke studiu, nebo nám mohou v lepším případě prominout přijímací zkoušku. Jsme ze současné situace zdrceni, nevíme, co bude dál. Nevíme, zda máme zahodit dva roky studia, zariskovat a zkusit se přihlásit na jinou fakultu, nebo zda máme opět zariskovat v tom, že budeme pokračovat ve studiu v Plzni. A ani v tomto případě nemáme zaručeno, že školu dokončíme. Navíc už máme na čele vypálený cejch studenta plzeňských práv, což není ideální vizitka,“ uvedla studentka druhého ročníku Petra Mašková. 

Fotogalerie

Budova plzeňské právnické fakulty | Autor: Richard Beneš