Jsme televize vašeho kraje

Petici ODS proti zavedení eura v Česku podepsalo během čtyř hodin 400 lidí, zájem je značný

Plzeň, publikováno 02.04.2014, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Během prvních dvou dnů podpořilo v Plzni petici Občanské demokratické strany, která v rámci své kampaně před evropskými volbami začala bojovat proti přijetí eura celkem 400 Plzeňanů. Prostřednictvím petice chce ODS přimět vládu k tomu, aby k případnému přijetí evropské měny zaujala jasné stanovisko. Na území Plzeňského kraje se bude petice v příštích dnech podepisovat vedle Plzně i v dalších městech regionu.

„Podpisová akce probíhá v Plzni U Branky od 15.00 hodin a naši lidé jsou tam vždy dvě hodiny. Zájem Plzeňanů nás potěšil, v některých chvílích se u našeho stánku tvoří i fronta lidí, kteří chtějí petici podepsat. V Plzni budeme ještě ve čtvrtek, už v pátek se petice přesunuje do Rokycan. Postupně pak objedeme všechna větší města v Plzeňském kraji. Samotná akce bude trvat tři týdny,“ vysvětlil krajský manažer ODS Michal Šašek.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že podle průzkumu je proti přijetí eura 70 procent obyvatel ČR. Pomocí petice se ODS snaží vyvolat parlamentní debatu k aktuálnímu tématu. Šance si dělá ODS především u Senátu, který na musí své schůzi projednávat každou petici, pod kterou připojí své podpisy nejméně deset tisíc občanů. ODS předpokládá, že se podaří shromáždit mnohem více podpisů obyvatel, kteří si nepřejí platit v Česku eurem.

ODS argumentuje nevýhodností eura vzhledem k tomu, že by se naše republika musela mimo jiné podílet i na finančních dotacích pro zadlužené unijní státy. Silná koruna naopak Česko chrání před těmito výkyvy a pomáhá udržet českou ekonomiku stabilní. ODS chce po vládě, aby pro Česko vyjednala s EU takovou výjimku, aby nemělo povinnost ke společné měně přistoupit, pokud si to nebude přát. Přijetí eura by mělo předcházet také referendum, protože podmínky vstupu do eurozóny se od vstupu Česka do unie změnily.

Pro brzké zavedení eura v Česku se naopak před nedávnem vyslovil prezident Miloš Zeman, podle jehož vyjádření by se tak mohlo stát za pět let.

Fotogalerie

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz