Jsme televize vašeho kraje

Ministr zdravotnictví apeloval v Plzni na občany, aby více využívali pro běžné zákroky krajské nemocnice

Plzeň, publikováno 03.04.2014, autor: Richard Beneš

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se při návštěvě hejtmanství zapsal do pamětní knihy Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přislíbil během čtvrteční návštěvy Plzně zjednat nápravu ve financování krajských nemocnic i zdravotnické záchranné služby. Na druhou stranu ovšem vyzval občany k většímu patriotismu, aby více podporovali menší nemocnice v regionech a nechodili za běžnými výkony pouze do fakultních nemocnic.

Velkým tématem návštěvy ministra zdravotnictví byla záchranná služba. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD) vznesl požadavek na to, aby se stát prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění výrazněji podílel na financování této služby, která je jednou z nejkvalitnějších v Evropě. „Z veřejného zdravotního pojištění je záchranka financována pouze jednou třetinou, dvě třetiny platí zřizovatel, tedy Plzeňský kraj. Kraj za první tři měsíce utržil na daních o 9,5 procenta méně, než loni. Státu naproti tomu roste výnos za daň z přidané hodnoty a ze spotřebních daní, nestojí si tedy vůbec špatně. Kraj má ale podstatně méně než loni,“ poukázal hejtman na palčivý problém.

„Určitě je v pořádku, že na provoz záchranné služby přispívá kraj, ale ta situace nyní dospěla do bodu, že dvě třetiny finančních prostředků na provoz dává právě kraj a jen jednu třetinu zdravotní pojišťovny. Na toto téma nyní budu jednat se zdravotními pojišťovnami. Moje představa je taková, že by se ty poměry měly otočit. To znamená, že ze dvou třetin by mělo přispívat zdravotní pojištění, jednu třetinu zřizovatel. Nebude to okamžitě a jednorázově, ta změna poměrů, ale půjde to postupně. Už příští rok by se to mělo změnit,“ slíbil ministr Němeček. Plzeňský kraj nyní dává na záchrannou službu ročně 240 až 260 milionů korun, dalších 300 milionů korun pak investuje do krajských nemocnic.

Ministr zdravotnictví se v Plzni zajímal o to, v jaké kondici se nacházejí krajské nemocnice. „Klatovská nemocnice produkci má, nicméně to ohodnocení ze strany zdravotních pojišťoven tomu neodpovídá. Domluvili jsem se na tom, že mi náměstek hejtmana pro zdravotnictví připraví podklady a analýzy k této problematice. Pokud tomu tak je, tak už letos nemusíme čekat na změnu úhradové vyhlášky, jsme schopni si sednout s ředitelem VZP i s dalšími a zkusit najít řešení tak, aby bylo financování této i dalších regionálních nemocnic posíleno,“ konstatoval ministr. Zároveň dodal, že při přípravě úhradové vyhlášky pro příští rok budu velmi vnímat slova zástupců regionálních nemocnic. „Nyní řešíme i téma, že nemocnice přicházejí každým dnem o příjmy z důvodu zrušení regulačních poplatků za hospitalizaci. Pevně věřím tomu, že se nám podaří prosadit tu kompenzaci tak, aby nebyli biti nemocnice a ani pacienti,“ řekl Němeček.

Hejtman Václav Šlajs byl hostitelem ministra zdravotnictví | Autor: Richard Beneš

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD) uvedl, že Klatovskou nemocnici trápí nejvíce její financování a hejtmanství na ní tlačí, aby zvyšovala výkonnost. „Loni se tam už zvýšil počet porodů i totálních endoprotéz i ambulantních pacientů, ale nešly za nimi platby za výkony. Obložnost nemocnice je vysoká, zkrátila se doba hospitalizace pacientů, což je dobře, ale pořád nejdou peníze za výkony. Ztráta Klatovské nemocnice za uplynulý rok bude 190 milionů korun,“ informoval náměstek hejtmana Šimánek.

Zdravotnictví získalo od svého ministra příslib, že nová úhradová vyhláška pro rok 2015 bude jednodušší a férovější. Jednotlivé výkony se v nemocnicích dělají stejně, ale peníze, které za tím jdou jsou úplně jiné. „Když se srovnáme s jinými stejně velkými nemocnicemi, třeba na jihu Čech, tak my dostáváme jen 70 procent platby, kterou dostávají za stejné výkony oni. Žádáme ministerstvo o určitou objektivizaci plateb, aby nemocnice přibližně stejného rozsahu, kvality a výkonů, měly úhradovou vyhlášku nastavenou stejně,“ konstatoval Šimánek.

Stejného názoru je i ministr Němeček, podle jeho vyjádření by podobné typy nemocnic měly mít podobné platby. Zdůraznil také, že je potřeba tyto podmínky udržet několik let na stejné úrovni. Podle Němečka má pacient právo vybrat si zdravotnické zařízení podle svých představ, ke kterému má důvěru. „Apeluji však na obyvatele regionů, pokud chtějí, aby tam měli regionální nemocnice, neměli by lidé se vším chodit do fakultních nemocnic. Měli by být lokálními patrioty a své zdravotnické zařízení pro běžné výkony využívali. Musí počítat s tím, že kapacita fakultních nemocnice není neomezená, jsou tam delší čekací lhůty. Já osobně v době, kdy už jsem byl ředitelem ostravské fakultní nemocnice, jsem si nechal operovat slepé střevo v malé nemocnici v Bohumíně a neměl jsem s tím žádný problém. Nechtějme mít jednu super nemocnici v kraji, kam bude chtít jít úplně každý,“ vyzval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se při návštěvě hejtmanství zapsal do pamětní knihy Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš
Hejtman Václav Šlajs byl hostitelem ministra zdravotnictví | Autor: Richard Beneš